Pár óra napsütés az újabb front előtt

Egyre több helyen kell esőre, záporra számítani délutántól, de még marad a kellemes meleg. Ismét melegfront éri el az országot az éjszakai hidegfront után, ezért folytatódik a változékony idő.

Pénteken napközben újra megnövekszik, a Dunántúlon megvastagszik a felhőzet nyugat felől. Hosszabb ideig keleten, északkeleten marad napos az idő. Délutántól egyre több helyen esőre, záporra lehet számítani, előbb a Dunántúlon, estefelé másutt is. Időnként erős lökések kísérik a nyugatias szelet, főként a Duna vonalától keletre, illetve a főváros környékén, de veszélyes időjárási jelenségekre nem kell számítani. A legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 12 Celsius-fok között valószínű, késő este 2 és 7 fok közé hűl a levegő. Többször váltja egymást hideg- és melegfronti hatás a következő 24-36 óra alatt. Emiatt mindkét frontra érzékenyeknél előfordulhat fejfájás, migrén, fáradékonyság, szédülés, illetve vérnyomás-ingadozás. Csökkenhet a koncentrálóképesség az utakon, és a munkában egyaránt. Európa nagy részének időjárását nagy kiterjedásű ciklon határozza meg, két középpontja a Skandináv-félsziget és Izlandtól délnyugatra van. Emiatt Nyugat- és Közép-Európa felett jellemzően felhős az ég, és többfelé fordul elő eső, északon havazás. A csúcshőmérséklet a London-Berlin-Budapest-Belgrád-Rodosz vonaltól nyugatra 10 fok felett alakul, sőt a Pireneusok környékén és Spanyolország déli tájain a 20 fokot is eléri. A ciklon áramlási rendszerében továbbra is enyhe, váltakozó nedvességtartalmú levegő érkezik péntek estig a Kárpát-medence fölé.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.