Egy cég nagyvárosok toronyházait tenné alkalmassá zöldség- és gyümölcstermesztésre.

Parasztgazdaság a felhőkarcoló tetején

Egy cég nagyvárosok toronyházait tenné alkalmassá zöldség- és gyümölcstermesztésre.

A tervezők szerint e környezetkímélő módszerrel megoldható lenne a Föld élelmezési problémája.
Ha valóban igaz, hogy 2050-re kb. 9 milliárd ember él majd Földünkön, akkor közel egymilliárd hektárnyi (nagyjából Brazília méretével megegyező) termőterületre lenne még szükség a jelenlegin túl. Csakhogy ennyi jó minőségű földterület már nincs, így más megoldás után kell nézni.

Ettől teljesen függetlenül azt is látjuk, hogy az urbanizáció komoly kihívások elé állítja környezetünkért aggódókat: a városok épületei az Egyesült Államokban például az ország teljes energiafogyasztásának 39 százalékáért felelősek, a teljes vízfogyasztás közel 12 százalékát adják, de az összes széndioxid-kibocsátás 38 százalékáért is a városi épületek okolhatóak. De vajon mi köze van egymáshoz a két igencsak aggasztó problémának?

Üvegházak a toronyházakon
Nos egy new york-i székhelyű cég szerint mindössze annyi, hogy mindkét problémát egyszerre meg lehetne oldani, ha a nagyvárosokban elterjednének az olyan épületek, amelyek tetőteraszán vagy éppen üvegablakai mögött mezőgazdasági termékek előállítására alkalmas kiskerteket, növényházakat alakítanának ki.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Figyelem: Sok használt növényvédő gép tanúsító matricája lejárhatott a közelmúltban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmezteti a növényvédő gépet üzemeltető termelőket, hogy a kötelező felülvizsgálati rendszer bevezetése óta már másodszor volt esedékes az 5 évnél idősebb gépek 3 évente kötelező műszaki felülvizsgálata. Ha egy permetezőgép nem felel meg az előírásoknak, a hatóság a munka beszüntetésére kötelezheti a gazdálkodót, valamint pénzbírságot is kiszabhat.