Parkolópályán a szélerőművek létesítéséről szóló tender

Magyarországon közel kétezer megawattnyi új szélerőművi beruházáshoz adtak ki érvényes engedélyt, nemrég mégis parkolópályára került a 410 megawattnyi kapacitás létesítésére kiírt tender.

Az Európai Szélenergia-társaság szerint a szélerőművek négy-öt éven belül árban is sarokba szoríthatják a fosszilis alapú áramtermelőket – ismerteti a keddi Világgazdaság. A gazdasági napilap cikkéből kiderül: szélparkok persze a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) szerint is kellenek, de az új kapacitásoknak a “fejlesztéspolitikai célokat kell segíteniük”. Az új kiírás időpontjáról a Világgazdaság nem kapott választ a Magyar Energia Hivataltól (MEH).
Annak a további 410 megawattnak a létesítése, amelynek a pályázatát a napokban visszavonta a hivatal, 2-3 éven belül közel 200 milliárd forint beruházást jelentene. Bár ettől a végfelhasználói árak 0,23 forinttal nőnek, újabb évi 630 ezer tonna szén-dioxid kibocsátását is meg lehetne takarítani. A tavalyi megtakarítás 210 ezer tonna volt, a megtermelt 300 millió kilowattóra villamos energia révén pedig ennyivel csökkent az ország áramimport igénye.

Ajánlott tartalom

Új Horizont Európa projekt a biomassza-alapú gazdaság fellendítésére

A BOOST4BIOEAST projekt – amelyet a magyar Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) koordinál – célja, hogy a közép-kelet-európai és balti országok nemzeti szereplőit képessé tegye a nemzeti biomassza-alapú gazdasági cselekvési tervek kidolgozására, valamint hogy hosszú távú struktúrákat és párbeszédtereket építsen ki a nemzeti és makroregionális együttműködéshez.