Parlament előtt a bioüzemanyag törvény

A közlekedésben felhasznált összes energia 10 százalékának megújuló energiaforrásokból kell származni 2020-ra – ezt írja elő a nemzeti fejlesztési miniszter által a parlamentnek hétfőn benyújtott bioüzemanyag törvény.

A megújuló energiaforrásból előállított villamos energia két és félszeres szorzóval, míg a hulladékból, erdő- és mezőgazdasági maradék anyagból nyert energia kétszeres szorzóval vehető figyelembe a számítás során.
A kormány menetrendet ad az említett 2020-ig megvalósítandó 10 százalékos megújuló forrásból származó üzemanyag részarány elérésére. Minden év március 31-ig rendeletbe foglalja a kormány azt, hogy a következő 3 évben mennyi legyen ez a részarány.
Az üzemanyag forgalmazóknak úgy kell értékesíteniük, hogy havonta teljesítsék a kormány által meghatározott arányszámot. Amennyiben ezt nem érik el, bírságra számíthatnak.
A törvényjavaslat előírja az üzemanyag előállítók és -forgalmazók jelentési kötelezettségét, és azt is, hogy ha ezt elmulasztják, mennyi bírságra számíthatnak.

Ajánlott tartalom

Kevesebb üzemanyagot használtunk az elmúlt hónapokban Magyarországon

Az idei első negyedévben szinte ugyanannyi motorbenzin és 3,1 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint tavaly az első három hónapban, az üzemanyagfogyasztás így átlagosan 1,9 százalékkal csökkent - tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) szerdán. A prémium üzemanyagok keresletének emelkedése akadályozta meg a fogyasztás nagyobb visszaesését.