Partifecske-telepeket semmisítettek meg

Június 26-án a természetvédelmi őrszolgálat egyik tagja vette észre Tiszapüspöki környékén, hogy a Tisza területrendezési földmunkálatai során megkárosították, vagy éppen megsemmisítették az ott élő partifecske-telepek egy részét.

Az őrszolgálat jelentette az esetet a rendőrségen. Szabó Zita, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője csütörtökön jelentette be, hogy természetkárosítás miatt eljárást indítottak az ismeretlen tettesek ellen. Az értesülések szerint a Tisza-parton munkagépekkel távolították el az aljnövényzetet, amit aztán a partfalra toltak. Emiatt több mint egy tucat költőüreg semmisült meg a természetvédelmi oltalom alatt álló területen, ami a Közép- Tiszai Tájvédelmi Körzethez tartozik. Monoki Ákos, a nemzeti park illetékes tájegységvezetője az MTI-nek elmondta, hogy a partifecske természetvédelmi értéke példányonként 50 ezer forint. Monoki szerint Tiszapüspökiben nem ez az első ilyen bűncselekmény. Két év alatt ez a negyedik alkalom, hogy hasonló okból feljelentést tettek.

A rendőrök július 3-án gyanúsítottként hallgattak ki az ügyben egy budapesti lakost, a 65 éves M. G. Andrást. A földmunkákhoz használt munkagépeket lefoglalták. Az ügy részleteit, a további felelősség kérdését, és az okozott kár pontos mértékét és értékét szakértők bevonásával büntetőeljárás keretében vizsgálja a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság.

Ajánlott tartalom

100 millió dollárt kínál Elon Musk ha tiszta levegőt készít valaki

Több mint figyelemre méltó, sőt, minden túlzás nélkül állítható, Földünk sarkalatos kérdésével függ össze Elon Musk új bejelentése, miszerint 100 millió dollárt, vagyis 30 milliárd forintot ajánl fel annak a cégnek, cégcsoportnak, legyen az bármilyen gazdasági szerveződés, amely a legüdvözítőbb technológiát hozza létre a szén-dioxid levegőből történő eltávolítására.