Passzívház Angyalföldön

Átadták Magyarország, sőt Kelet-Európa legnagyobb, száz lakásos, úgynevezett passzívházát a XIII. kerületben. A Zsinór utca és Jász utca sarkán épített lakásokat a megszokottnál sokkal vastagabb réteggel szigetelték.

A passzívház nem használ hagyományos fűtési rendszert, helyette geotermikus energiával, illetve az épületben tartózkodó emberek és műszaki berendezések által termelt hőt hasznosítva biztosítja a megfelelő hőmérsékletet. Éppen ezért az épületnek sem kazánja, sem kéményei nincsenek. A bérlők képzést és lakáshasználati útmutatót kaptak, akár a gondnok, aki folyamatosan figyeli a berendezéseket.

Az első lakók már novemberben beköltöztek, az utolsók pedig január végén vehetik birtokba új otthonukat. A három épületből álló tömb a kerületi önkormányzat megrendelésére épült, Tóth József 2010-es választási ígéreteinek része volt. A szocialista polgármester a tegnapi avatón elmondta, hogy a XIII. kerületben 2002-ben adták át az első bérházat, eddig 500 új bérlakás épült meg, nyolcmilliárd forintból. Ebből 1,1 milliárd forint volt a pályázaton nyert támogatás. A passzívház átadásával 600-ra nőtt a kerületi bérlakások száma. A három új épületben előkerteket, oldalkerteket alakítottak ki és a lakásokhoz erkélyek tartoznak. A bérlőket pályáztatta az önkormányzat és akik a kiírásnak megfeleltek, négyzetméterenként havi 1101 forint lakbért fizetnek. A fűtés eddig havonta átlag 2336 forintba, a meleg víz 1000 forintba került, de a polgármester szerint ha minden lakást birtokba vesznek, a költségek csökkenni fognak.

forrás: nepszava.hu

Ajánlott tartalom

Radikálisan lecsökkent a napelemek megtérülése – pályázat is érkezett

Kevesebb, mint 7 hét és a napelemes pályázat újra kezdetét veszi.