Passzívház Szadán – videók

A Gödöllő és Veresegyház közötti Pest megyei község, Szada ad otthont az első magyar passzívháznak. A ház 220 ezer forintos négyzetméteráron épült.

A szadai házat extra hőszigetelésű, háromrétegű üvegezéssel ellátott ablakokkal szerelték fel, melyek a déli homlokzaton nagyobbak, az északin pedig kisebbek a szokásosnál.

A nyílászárók nemcsak a zaj ellen védenek jobban, hanem beépített redőnyöket is tartalmaznak, így a belső terek kellemes hőfoka a nyári kánikula hatására sem változik meg.

Az alapozás a Bauland által tavaly bevezetett magyar gyártmányú lemezlappal készült, mely alatt 20 centiméteres szigetelés található, a falak pedig betonszerkezetűek. A szadai házban a nyílászárók és falak hőátbocsátási tényezője a megengedett értékek fele, esetleg még annál is kevesebb.

A passzívház szellőztetőrendszere, azaz a minimális energiafogyasztású, Ausztriában, Németországban és Svájcban már elterjedt PAUL pedig úgy biztosít pollenmentes szűrt levegőt, hogy eközben a hővisszanyerős szellőzés is biztosított.

A ház energiaellátását vákuumcsöves napkollektor, pelletkandalló, és egy 500 literes melegvíz-tároló tartály biztosítja. Emellett napelemeket is felszerelnek, mely a minimális épületgépészeti és világítási igényeket elégíti ki.

1. rész:
[media id=48 width=600 height=420]

2. rész:
[media id=50 width=600 height=420]

a

Ajánlott tartalom

A levegővel tárolják el az energiát kínai tudósok

A kínai sűrített levegős energiatárolási létesítmény 300 MW/1 800 MWh kapacitású.