Pattogatott kukorica vagy üzemanyag?

A bioüzemanyag ellen állást foglaló szakemberek egyik legfőbb érve, hogy annak előállítása jelentősen hozzájárul az élelmiszerválság kialakulásához.

Egy amerikai környezetvédelmi szakember a Washington Postban közölt kimutatása szerint a bioüzemanyagot a világ gabonáinak több mint 6,5%-ból állítják elő, 8%-ból pedig növényi olajat gyártanak írja a biouzemanyag.blog.hu. Mindez az elmúlt években 2%-ról növekedett meg, míg 2004-ben még csaknem kimutathatatlan volt. Idén egyelőre megtorpant az élelmiszerárak emelkedése, de ennek okát még senki nem kutatta. A három évvel ezelőtti gazdasági válság folyamán a gabonaár rekordot ért el, hatalmas vitát váltva ki számos fejlett országban az élelmiszerek árai körül. Ha nincs is szoros összefüggés, de nem kizárt, hogy az élelmiszerválságnak a tunéziai és egyiptomi tüntetések, polgárháborús helyzet kialakulásában is szerepe volt. A Nemzetközi Élelmiszerpolitikai Kutatóintézet (International Food Policy Research Instutite) három évvel ezelőtti kimutatása szerint a bioüzemanyag számára egyre fokozottabban termelt kukoricának kulcsfontosságú szerepe van az árrobbanás kialakulásában.

 
A World Bank szintén egyetért azzal, hogy a bioüzemanyagok árainak lecövekelése Európában és az USA-ban, a legnagyobb tényezője a mindent érintő drágulásnak. Az amerikai etanol előállító Growth Energy vállalat azonban jól kifundált, felülről vezérelt félrevezető kampányról beszél. A cég túlzónak nevezte a bioüzemanyag élelmiszerárakra gyakorolt feltételezett negatív hatását. Ugyanakkor nem cáfolták, hogy kukoricából állították elő a mintegy 172 milliárd liter üzemanyag-mennyiséget, de hangsúlyozták, hogy azt csak és kizárólag állati takarmányozásra szánt kukoricából nyerték, ami egyébként emberi fogyasztásra alkalmatlan.

Ajánlott tartalom

A napenergiával működő autók rejtélyes világa feltárul

2030-ra 60 százalékkal csökkenhetnek a napelemes autók költségei.

Nincs hozzászólás

  1. A bioüzemanyag blogra hivatkozni annyi,mintha a MOL propaganda osztályának kiadványát idéznék. Elég “gáz”, hogy stílusos legyek.
    Ami az élelmiszerárakat illeti, érdemes ezt megnézni:

    http://www.foreignpolicy.com/articles/2011/04/27/how_goldman_sachs_created_the_food_crisis?page=full

    Elég világosan kiderül, hogy az elsődleges árfelhajtó tényezőt a tőzsdei spekuláció jelenti.

  2. Kedves Jolanda!
    Abszolút nem érezzük “gáznak”, hogy a biouzemanyag.blog.hu oldalra hivatkozunk, ugyanis pro és kontra érveket bemutatják és nem csak egyoldalúan tájékoztatnak. Hírportálunk részéről is csak ezt tudjuk tenni. Bemutatjuk mindkét oldal érveit, ellenérveit.