Elektromosautó-töltőállomásra pályázik Pécs

Az állatkert új vezetőjéről, a tévétorony és környezete fejlesztéséről, valamint egyebek mellett elektromosautó-töltők kialakításáról is döntött Pécs közgyűlése csütörtökön.

A testület novembertől határozatlan időre Siptár Dávid 28 éves geográfust bízta meg a közelmúltban 1,8 milliárd forintból megújult pécsi állatkert ügyvezetői feladataival. A jelenleg az intézmény szolgáltatási vezetőjeként dolgozó szakember – aki Borbás Károlyt váltja a poszton – feladatának tekinti a környezeti nevelés erősítését, az állatok életminőségének javítását, a kétszázötven állatfaj mintegy ezer egyedét bemutató, idén eddig mintegy 165 ezer látogatót fogadó állatkert vonzerejének további növelését.

A közgyűlés egy másik határozatával felhatalmazta Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármestert annak a támogatási szerződésnek az aláírására, amelynek értelmében Pécs mintegy félmilliárd forintot költhet egyik leglátogatottabb, évente mintegy 90 ezer embert fogadó nevezetessége, a Misina-tetőn található tévétorony és környéke fejlesztésére. A baranyai megyeszékhely önkormányzatának tervei szerint az európai uniós forrásból 2018 februárjáig a tévétorony korszerű, LED-es megvilágítást kap, kilátószintje megújul, az építmény közelében információs központot, éttermet, jégpályát, minigolfpályát, játszóteret és parkolókat alakítanak ki, valamint utat, buszmegállót újítanak fel.

A testület emellett döntött arról is, hogy Pécs pályázatot nyújt be tíz elektromosautó-töltőállomás építéséhez. A város a jövőre tervezett, mintegy 35 millió forintos beruházáshoz 25 millió forint támogatást remél. A projekt keretében beszerzett “A” típusú kétkarú, az autók akkumulátorát nyolcvanszázalékosra két-három óra alatt feltöltő berendezéseket a város olyan frekventált pontjaira telepítenék, mint az állatkert, a négyszáz ágyas klinika, a sportcsarnok, a tudásközpont vagy a Kodály Központ.

Ajánlott tartalom

A napenergiával működő autók rejtélyes világa feltárul

2030-ra 60 százalékkal csökkenhetnek a napelemes autók költségei.