Pécsi önkormányzatokat újítanak fel

Egy korábban meghirdetett, energetikai felújítások támogatását célzó pályázat eredményeként összesen több mint 355 millió forintot biztosít a pécsi önkormányzat az ingatlanjaikon beruházásokat tervező lakóközösségek számára – döntött csütörtökön a pécsi közgyűlés.

Péterffy Attila (Pécs Jövője), az ellenzéki vezetésű vármegyeszékhely polgármestere emlékeztetett: a helyhatóság tavaly nyáron döntött arról, hogy százötvenmillió forintos, társasházak felújítására elkülönített keretet hoz létre energiamegtakarítást eredményező beruházásokra és karbantartási munkálatokra. Az összes támogatási igény több mint a kétszerese volt a rendelkezésre álló keretnek, ezért a városvezetés arra tett javaslatot a közgyűlésnek, hogy minden érvényesen pályázó – 6820 pécsi családot jelentő, összesen 222 – lakóközösség kapjon támogatást – jelezte a polgármester.

A pályázati kiírás szerint a támogatást a pécsi panelházak és az 1986 előtti építési engedéllyel rendelkező, minimum háromszintes és tíz lakással rendelkező, hagyományos téglaépületek igényelhették. Az összeg kétharmadát a lakóépületek közösségi tereiben energiamegtakarítást eredményező felújításokra, egyharmadát pedig kisebb karbantartási munkálatokra biztosítja a helyhatóság. A felújítási vagy karbantartási költségek legfeljebb felét és lakásonként maximum százezer forintot ad az önkormányzat, a beruházás másik felének költségeit a társasházaknak kell fedezniük. A nyertes lakóközösségeknek a támogatási szerződés aláírását követően egy év alatt kell elvégezniük a felújítási, illetve karbantartási munkát. Az előterjesztést egyhangúlag támogatta a közgyűlés.

Ajánlott tartalom

Növelni kell az energiahatékonyságot

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése - erről Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke beszélt egy konferencián az MTI-nek küldött közlemény szerint.