Pécsi Vízmű – Vízkorlátozásra kényszerül a Tettye Forrásház

A vízszolgáltatás tíz települést érintő korlátozására kényszerül rövidesen a baranyai megyeszékhely új szolgáltatója, a Tettye Forrásház Zrt., ha a francia érdekeltségű elődje, a Pécsi Vízmű Zrt. nem fizeti ki neki 164 millió forint tartozását – közölte a Tettye az MTI-vel.

A Tettye Forrásház keddi közleménye szerint a hátralék abból adódik, hogy bár a Dunántúl legnagyobb városának vízellátását tavaly október 5-e óta a Tettye biztosítja, e tíz településen azonban a Pécsi Vízmű maradt a szolgáltató. A cég azonban sem az átvett ivóvízért, sem a szennyvízkezelésért nem fizet a Tettyének, holott a díjakat beszedi a lakosságtól.
“A Tettye Forrásháznak nincs a Pécsi Vízmű felé ivóvíz átadási kötelezettsége, a vizet üzleti alapon, ellenszolgáltatás megfizetése mellett biztosítja. A vízmű azonban hajlandóságot sem mutat tartozása rendezésére, kockáztatva ezzel a szolgáltatás biztonságát” – írták.

Hozzátették: céljuk a békés megoldás. A fennálló tartozások miatt kialakult problémáról több alkalommal levélben tájékoztatták az érintett települések polgármestereit, s egyúttal arra kérték őket, segítsenek fizetésre késztetni adósukat.
“Meggyőződésünk szerint a települések és a Tettye Forrásház céljai közösek: folyamatosan magas színvonalú, kifogástalan minőségű ivóvizet biztosítani a fogyasztóknak. Azt azonban nem engedhetjük, hogy a Pécsi Vízmű a pécsiek pénzéből szolgáltasson vizet a szomszédos településeknek” – olvasható a közleményben.

A pécsi közgyűlés tavaly október 1-jén alapította a Tettye Forrásházat a városi vízközművek átvételére, miután az addigi szolgáltatóval, az önkormányzati többségi tulajdonú, de francia érdekeltségű Pécsi Vízmű Zrt.-vel határidőre nem egyeztek meg a kisebbségi részvénypakett visszavásárlásáról. A történtek miatt mindkét fél bírósághoz fordult.
Az önkormányzat által megbízott biztonsági cég alkalmazottai négy nappal később ellenőrzésük alá vonták a vízmű épületét, amelyből kizárták a Pécsi Vízmű vezetői körét.

A város és a kisebbségi tulajdonos Suez Environnement között azért romlott meg a viszony, mert az önkormányzat szerint a Pécsi Vízmű túl drágán szolgáltatott, nem a vízdíj csökkentését, hanem a terjeszkedést helyezi előtérbe. Emellett az önkormányzat sokallta a befektető osztalékát és egyéb járandóságait, amelyek a képviselők szerint egy száz százalékos városi tulajdonú vízszolgáltató esetén Pécset gazdagíthatnák.
Az ügyben mindkét fél bírósághoz fordult, több pert is indítottak egymás ellen.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara melletti választott bíróság február közepén jogszerűnek találta a városnak a Pécsi Vízművel kötött üzemeltetési szerződés felbontását.

Ajánlott tartalom

A zöldátálláshoz egyes nyersanyagokból bizonyos mértékig fedezhető a szükséglet Magyarországon

Magyarországon találhatók olyan nyersanyagok, amelyekből a zöldátálláshoz bizonyos mértékig fedezhető a szükséglet - mondta az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kara Földrajz- és Földtudományi Intézetének egyetemi docense Áder János korábbi államfő Kék bolygó című podcastjának hétfőn megjelent adásában, amely elérhető a legnépszerűbb videómegosztó portálon is.