Peking ismét beszürkült a szmogtól, a városvezetés ismét ígér

Pekingben radikális levegőminőség-védelmi lépésekre szánta el magát az önkormányzat, s ezeket épp az utóbbi idők egyik legszmogosabb napján, egyben a fővárosi törvényhozás nyitónapján, csütörtökön jelentette be.

Vang An-sun polgármester ígérete szerint minden lehetséges erőfeszítéssel azon fognak dolgozni, hogy javítsanak a pekingi levegőszennyeződés helyzetén. Ennek érdekében a fővárosban 2,6 millió tonnával csökkentenék a szénfelhasználást és 300 környezetkárosító vállalatot zárnak be, telepítenek ki, vagy kötelezik őket termelési technológiájuk korszerűsítésére.

Az ötös körgyűrű határán belül a széntüzelésű kazánok használatát megtiltják, a város határában ugyancsak korlátozzák – derült ki Vang nyilatkozatából. Mint mondta, négy nagy gáztüzelésű hőközpontot építenek.

A tervek szerint még az idén kivonják a forgalomból a súlyosan szennyező autókat, az új engedélyek, kiadható rendszámok számát korlátozzák és kedvezményekkel népszerűsíteni kezdik az elektromos meghajtású járműveket.

A fővárosi törvényhozás mostani ülésén tárgyalni fogja a környezet kezelését és védelmét szolgáló jogszabálytervezetet.

Pekingben és környékén szerda délutántól erős szmog telepedett meg, az erősen szennyezett levegő próbára teszi az emberek szervezetét, nehezíti a légzést, fejfájást okoz, köhögésre ingerel, csípi a szemet; a járókelők között mind többen viselnek maszkot.

A látótávolság az utakon néhány száz méterre csökkent, egy időre autópályákat zártak le. A levegőben található finom porszemcsék aránya (PM2,5) a hivatalos adatok szerint is meghaladta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által megszabott 24 órás egészségügyi határértéknek (25 mikrogramm egy köbméter levegőben) a húszszorosát. A kínai éves átlag szabványa jelenleg 70 mikrogramm.

Ajánlott tartalom

A klímaváltozáson a fásítás segíthetne leginkább

Az erdőtelepítés, a fásítás az egyik legjobb eszköz a klímaváltozás negatív hatásainak kompenzálására - mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonszárszón pénteken.