Példaértékű a pécsi biomassza-modell

Magyarországon és a Dalkia nemzetközi hálózatában egyaránt mintaértékű a pécsi biomassza-tüzelésű erőmű – hangzott el azon Dalkia biomassza-szakértőinek szervezett kétnapos szakmai tanácskozáson, amelyen 13 ország több mint 50 szakembere vett részt.

A biomassza-felhasználás legjobb gyakorlatának összegzésére hivatott tanácskozás résztvevői egyetértettek abban, hogy a megújuló energiaforrás felhasználásán nyugvó pécsi modell más területeken – akár kisebb méretben is reprodukálható. Franciaország, Szlovákia, Csehország, Bulgária, Litvánia, Svédország, Anglia és Írország mellett egyebek között Kínából és Kanadából is érkeztek a Dalkia szakemberei a Biomassza REX elnevezésű kétnapos szakmai tanácskozásra, amelynek idén Magyarország adott otthont. A konferencia első napján Pécsett jártak a szakértők.

„A biomassza egyre fontosabbá válik a nemzetközi cégcsoportunk számára, amit a tavalyi adatok is igazolnak, hiszen 2013-ban a felhasznált tüzelőanyag-mennyiségnek immár a 13,8 százalékát tette ki ez a megújuló energiaforrás. Az egyre emelkedő részarányhoz nagymértékben hozzájárul a pécsi telephely, ahol immár két biomassza-tüzelésű blokk működik. A Pannonpower ezzel nemcsak Magyarországon, hanem a Dalkián belül is mintaértékű egység a biomassza felhasználását tekintve” – fogalmazta meg köszöntőjében François Vasse, a Dalkia műszaki igazgatója.

A biomassza-szakértők megismerkedhettek a pécsi erőmű mindkét biomassza-tüzelésű egységének működésével, a szalmatüzelésű erőmű kivitelezési projektjének részleteivel és a tüzelőanyag-beszerzés, valamint a melléktermékek felhasználásának magyarországi helyzetével is.

„A Dalkia fejlesztésének köszönhetően Pécs lett Magyarországon az első olyan nagyváros, amelynek távfűtését gyakorlatilag teljes egészében megújuló alapokra helyeztük, és biztos vagyok abban, hogy ekkora méretben Európában is az első között vagyunk. Meggyőződésem, hogy az erőfeszítéseink révén létrejött, megújuló energiaforrásokat felhasználó pécsi erőmű olyan modellt testesít meg, amely – akár kisebb méretben – mind Magyarországon, mind a cégcsoport más országaiban példaértékű, és egyúttal reprodukálható is” – összegezte az elhangzottakat Péterffy Attila, a Dalkia Energia Zrt. erőmű üzletág-igazgatója.

A félszáz szakember a Pannonpower pécsi erőművét is megtekintette. A szalmatüzelésű blokk a cégcsoport biomassza-szakértői számára is újdonság volt. Elsősorban a bálázott tüzelőanyag fogadása, mozgatása és a kazánhoz történő eljuttatásának módja keltette fel a nemzetközi érdeklődést.

A tanácskozás második napján a Dalkia különböző országaiban felhalmozott biomassza-kezelési tapasztalatokat osztották meg egymással a résztvevők. A külföldi tapasztalatok igazolják, hogy a pécsihez hasonló fluidágyas biomassza-tüzelésű kazán alkalmas az ömlesztett mezőgazdasági melléktermékek eltüzelésére, ám ehhez bizonyos műszaki átalakításokra, a technológia finomhangolására van szükség.

forrás: orientpress.hu

Ajánlott tartalom

Jó hírt kaptak a családok, akik napelemes pályázattal csökkentenék a rezsit

A 100 százalékban állami támogatásó napelemes pályázaton elkezdték értesíteni a nyerteseket. Ősszel pályázhat ismét.