Példát mutatva a világnak 2050-re zöldre váltanak az európai nagyvárosok

2050-re 80 százalékkal kívánják csökkenteni károsanyag-kibocsátásukat azok az európai városok, amelyek csatlakoztak az EUCO2 80/50 nevű klímavédelmi kezdeményezéshez.

A projekt keretében a résztvevő városok már elkészítették széndioxid-kibocsátási leltárukat, most pedig hozzá kezdtek annak csökkentésére irányuló stratégiák kidolgozásához. A kezdeményezéshez csatlakozó, összesen 48 millió lakosnak otthont adó 15 európai nagyváros a GE-t nyerte meg egyedüli cégként partneréül, amely a zöld technológiák szakértőjeként pénzügyileg és tapasztalataival is segítséget nyújt az ambiciózus célok eléréséhez.

Az európai nagyvárosok a globális szintű üvegházgáz-kibocsátás mintegy 10 százalékáért felelősek. A jelenleg Európa össznépességének mintegy 10 százalékát kitevő 15 nagyvárosnak az a célja, hogy az 1990-es szinthez képest 2030-ra 30 százalékkal, 2050-re pedig 80 százalékkal csökkentsék károsanyag-kibocsátásukat. Az EUCO2 80/50 kizárólagos ipari szponzoraként, a GE megosztja a környezetbarát technológiák kifejlesztését és elterjesztését célzó, ecomagination (http://ge.ecomagination.com/) programjában szerzett tapasztalatait a projektben résztvevő nagyvárosokkal. Az így megszerzett ismeretek segítségével a városok képesek lesznek kiválasztani a vállalt célok eléréséhez szükséges tisztább, energiatakarékosabb üzemeltetést biztosító termékek megfelelő kombinációit.

Az EUCO2 80/50-kezdeményezést a németországi Nagy-Hamburg városrégió vezeti, melyhez Európa nagyvárosai közül Brüsszel, Frankfurt, Glasgow, Helsinki, Ljubljana, Madrid, Nápoly, Oslo, Párizs, Porto, Rotterdam, Stockholm, Stuttgart és Torino is csatlakozott.

A 2005-ben indított ecomagination stratégia a GE programja a kevesebb szennyezőanyag, elsősorban a széndioxid kibocsátást csökkentő, úgynevezett tiszta technológiák kifejlesztésére, melynek keretében a cég saját széndioxid-lábnyomának csökkentését is célul tűzte ki. „Globális cégként, eddigi tapasztalatunkat felajánlva örömmel támogatjuk az európai nagyvárosok példaértékű és ambiciózus klímavédelmi kezdeményezését. Mivel becslések szerint a globális üvegházgáz-kibocsátás mintegy 75 százalékért a nagyvárosok felelősek, így véleményünk szerint ezek a városi központok az erőforrások hatékonyabb felhasználásának és az új technológiák tömeges elterjesztésével kulcsszerepet játszhatnak a klímaváltozás elleni küzdelemben.” – mondta Steve Fludder, a GE ecomagination programért felelős alelnöke.

A GE 2009-ben több mint 6 milliárd dollárt fordított kutatás-fejlesztésre; ebből 1,4 milliárd dollárt költött az új, tiszta technológiák fejlesztésére.

„Az EUCO2 80/50 projekt pozitív példája annak, hogy nemcsak országos és nemzetközi viszonylatban, hanem nagyvárosi önkormányzatok szintjén is eredményeket lehet elérni a károsanyag-kibocsátás csökkentésében. Számos olyan probléma van, amely csak városi-térségi szinten kezelhető igazán hatékonyan, és a klímaváltozás ezek egyike. Csak egy nagyvárosi térség tudja az energetikai, társadalmi, gazdasági, közlekedési, környezetvédelmi és várostervezési érdekeket úgy összehangolni, hogy közös döntés szülessen az üvegházgáz-kibocsátás csökkentésének módjáról, és a döntés a gyakorlatban is megvalósuljon.” – jelentette ki az együttműködési bejelentés kapcsán Roger Read, a METREX (az európai nagyvárosi régiók és térségeik hálózata) főtitkára. „A GE támogatása nagy segítséget jelent tagvárosaink számára abban, hogy 2050-re megvalósítsák a stratégiájukban célul kitűzött 80 százalékos üvegházgáz-kibocsátás csökkentést.”

Ajánlott tartalom

Barangolást szerveznek Ipolytarnócon a föld napja tiszteletére

Miocén parki barangolást szerveznek április 20-án, szombaton az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen, a résztvevők bejárhatják a geológiai tanösvényt, és megemlékeznek a Globális Geoparkok Hálózatának 20 éves évfordulójáról is - közölte az MTI-vel a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság csütörtökön.