Pelikánt láttak a Gellérthegy felett

Az utóbbi hónapokban több helyen is feltűnt Magyarországon a pelikán (gödény) két példánya, egyikük a fővárosban.

A Magyar Madártani Egyesület csütörtöki közlése szerint feltehetően a Duna vonzotta Budapestre, táplálkozó területein ugyanis befagytak a vizek, és a komoly hótakaró miatt nem jut táplálékhoz.
A megfigyelt két madár közül az egyiket még tavaly március végén észlelték Tömörkény közelében, azóta több nagy halastónál is felbukkant. A legtöbbször a Hortobágyon figyelték meg, év végén a bősi vízduzzasztónál látták.
Ismételt feltűnésekből arra lehet következtetni, hogy Magyarországon telel néhány kóborló példány a vonuló madárból, amely amúgy a Földközi-tenger keleti medencéjében, a Nílus mentén tölti a zord hónapokat.

A borzas gödény egykor Magyarország területén is költött. A XVIII., de talán még a XIX. században is élt a délkeleti országrészek mocsaraiban. Mára ritka vendéggé vált, elsősorban az Alföldön szokták látni május és július között. Globálisan veszélyeztetett, vörös könyves faj, nem csak a Kárpát-medencében, de Európában is ritka a megjelenése. A legnagyobb fészkelő helye a Duna-deltában van.
A gödényfélék nagytermetű vízi madarak, hatalmas csőrük alatt bőrzacskó van, amely tágulékony, így kiválóan alkalmas halfogásra. Mindössze két fajuk van, a rózsás gödény (Pelecanus onocrotalus) és a borzas gödény (Pelecanus cripsus). Mindkettő állománya erősen lecsökkent.
A köznyelv pelikánként emlegeti őket.

Ajánlott tartalom

A klímaváltozáson a fásítás segíthetne leginkább

Az erdőtelepítés, a fásítás az egyik legjobb eszköz a klímaváltozás negatív hatásainak kompenzálására - mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonszárszón pénteken.