Pellet gyártó üzem Cegléden

Pellet gyártó üzem létesült Cegléden, a hazai tulajdonosok által alapított Lenes-Agrofa cégcsoport 850 millió forintos beruházásában – közölte a cég projekt menedzsere az MTI-vel.

Kardos László elmondta: a gyár évi 50 ezer köbméter rönkfát dolgoz fel, a pellet előállító gépsorának kapacitása évi 15 ezer tonna fűtőanyag. Közölte: ezzel a termékkel “táplálják” a cég által kifejlesztett Lenes kazáncsaládot és az alternatív tüzeléstechnikára specializálódott olasz La Nordica és az Extraflame cégcsoport import kazánjait. Ezek a kazánok 30-40 százalékkal olcsóbban működnek mint a mai áron számolt gázüzemelésűek, a 0,5-1,5 millió forint bekerülési költség 2-3 éven belül megtérülhet – tette hozzá.

Kiemelte: a tervek szerint az új üzemből kikerülő pellettel évi 2.500 háztartás fűtése oldható meg, a nagyfogyasztókkal is kalkulálva évi hozzávetőleg 21 millió köbméter földgáz kiváltása válik lehetővé. Ez a mennyiség ugyan elenyésző a hazai gázfelhasználásban, ám a környezetbarát technológia évi 8.000 tonna
széndioxid kibocsátástól mentesíti a levegőt – utalt rá a szakember.

A ceglédi üzem a 8 éve alakult Lenes Kft. és a szintén ekkortól működő Agrofa Kft. 2 évvel ezelőtti egyesüléséből kialakult csoport tulajdona. A cégcsoport évi 2 milliárd forint forgalmat könyvelhet el, és 250 munkatársat alkalmaz. Az üzem beruházási költségei számítások szerint 6-7 év alatt térülnek meg – mondta Kardos László.

Ajánlott tartalom

Miért érdemes otthoni víztisztítót használni?

Talán felesleges luxusnak tűnhet az otthoni víztisztítók használata, hosszú távon nagyon jó befektetésnek bizonyulhatnak, ráadásul csökkenthetik a háztartás műanyaghasználatát is.