Pellet gyártó üzem létesült Cegléden, a hazai tulajdonosok által alapított Lenes-Agrofa cégcsoport 850 millió forintos beruházásában - közölte a cég projekt menedzsere az MTI-vel.

Pellet gyártó üzem Cegléden

Pellet gyártó üzem létesült Cegléden, a hazai tulajdonosok által alapított Lenes-Agrofa cégcsoport 850 millió forintos beruházásában – közölte a cég projekt menedzsere az MTI-vel.

Kardos László elmondta: a gyár évi 50 ezer köbméter rönkfát dolgoz fel, a pellet előállító gépsorának kapacitása évi 15 ezer tonna fűtőanyag. Közölte: ezzel a termékkel “táplálják” a cég által kifejlesztett Lenes kazáncsaládot és az alternatív tüzeléstechnikára specializálódott olasz La Nordica és az Extraflame cégcsoport import kazánjait. Ezek a kazánok 30-40 százalékkal olcsóbban működnek mint a mai áron számolt gázüzemelésűek, a 0,5-1,5 millió forint bekerülési költség 2-3 éven belül megtérülhet – tette hozzá.

Kiemelte: a tervek szerint az új üzemből kikerülő pellettel évi 2.500 háztartás fűtése oldható meg, a nagyfogyasztókkal is kalkulálva évi hozzávetőleg 21 millió köbméter földgáz kiváltása válik lehetővé. Ez a mennyiség ugyan elenyésző a hazai gázfelhasználásban, ám a környezetbarát technológia évi 8.000 tonna
széndioxid kibocsátástól mentesíti a levegőt – utalt rá a szakember.

A ceglédi üzem a 8 éve alakult Lenes Kft. és a szintén ekkortól működő Agrofa Kft. 2 évvel ezelőtti egyesüléséből kialakult csoport tulajdona. A cégcsoport évi 2 milliárd forint forgalmat könyvelhet el, és 250 munkatársat alkalmaz. Az üzem beruházási költségei számítások szerint 6-7 év alatt térülnek meg – mondta Kardos László.

Ajánlott tartalom

80 ezres erkélynapelemet kezdett árulni a német szupermarket

Lidl és Aldi Nord lép be Németország erkélynapelem piacára, de Magyarországon nem lesznek elérhetők jogi korlátok miatt. Lidl terméke 219 euró, 150 watt, míg Aldi Nordé 350 watt és 469 euró.