A megújuló energiaforrások használata kínálja a kitörési lehetőséget az ország nagymértékű energiafüggőségéből - mondta a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára csütörtökön a Zala megyei Beleznán, ahol uniós támogatással megépített, pelletelőállító gyárat avattak.

Pelletgyárat avattak a Zala megyei Beleznán

A megújuló energiaforrások használata kínálja a kitörési lehetőséget az ország nagymértékű energiafüggőségéből – mondta a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára csütörtökön a Zala megyei Beleznán, ahol uniós támogatással megépített, pelletelőállító gyárat avattak.

Szaló Péter szerint a pellet előállítása és használata hozzájárulhat ahhoz, hogy az ország függőségét oldja a földgáztól.  Az államtitkár összesítése szerint a dél-zalai településhez tartozó kistérségben eddig 3,4 milliárd forint támogatást nyertek el a tavaly indult uniós fejlesztési programokból, a megítélt összegből 3,2 milliárdot már kifizettek. Hozzátette, hogy a vállalkozók köréből eddig a kistérségben mintegy 30 milliárd forintos pályázati igény érkezett be. Országszerte még 1.700 milliárd forint szétosztására van lehetőség.

Bodri Gabriella, a Magyar Pellet Szövetség elnöke az avatón arról beszélt, hogy a fahulladékból előállított, hat milliméter átmérőjű fűtőanyag kiapadhatatlan energiaforrásnak számít. Mintegy 40 százalékkal olcsóbb a gáznál, minimális szén-dioxid kibocsátással jár az elégetése, és környezetbarát, mert telepített erdőkben termelhető az alapanyag.

A Pannon Pellet Kft. projektcégként 2006 novemberében 12 magyar magánszemély befektetésével jött létre. A 480 millió forintos fapelletáló üzem megvalósításához 2008 januárjában 143,5 millió forint támogatást nyertek a Gazdasági Operatív Programból.

A cég sajtónak eljuttatott tájékoztatása szerint a hátrányos helyzetű kistelepülésen egy egykori szövetkezeti major öthektáros területén, “barnamezős” fejlesztésként valósult meg a beruházás. Az új gyárban jelenleg 11 alkalmazottat foglalkoztatnak, de a tervek szerint később bővítik a létszámot.

A térség faipari cégeinek is lehetőséget jelent a pelletgyár, nagyjából 120 kilométeres körzetben jelenleg 30 potenciális beszállítót tartanak nyilván, a tőlük vásárolt fahulladék biztosítja az üzem számára az alapanyagot. A helyi gazdáknak is megélhetést kínálnak, eddig három gazdálkodóval 25 hektárra vonatkozóan nyújtottak be közös pályázatot energiaültetvény telepítésre, de további négy érdeklődővel újabb 30 hektár ültetvényről tárgyalnak.

A 10 ezer tonnás éves termelés 15 százalékát hazai piacra szánják, de a kapacitás növelésére is felkészültek. A környezetbarát energiahordozó iránti keresletet jelzi, hogy az üzem első évi termelését keretszerződéssel már lekötötték.

A cég vezetői a kutatás-fejlesztési területen is szerepet vállalnának, terveik között egy újfajta szárító szabadalmaztatása szerepel. Támogatják a megújuló energiával foglalkozó képzést a nagykanizsai Zsigmondy-Széchenyi szakiskolában és a Pécsi Egyetemen.

A Pannon Pellet vezetői hívták életre júniusban 12 ágazati szervezet, vagyis pelletgyártók, pelletkészülék és -gépsor gyártók, illetve forgalmazók, szakértő cégek részvételével a Magyar Pellet Szövetséget, amelyhez azóta 4 újabb szervezet csatlakozott. Az országos hatókörű egyesület Zalában működteti irodáját, és megalakította a Nyugat-Dunántúli Regionális Pellet Klasztert, amelyek együttes céljai között szerepel a pellettel kapcsolatos akkreditált magyar minőségbiztosítási rendszer kidolgozása is.

Ajánlott tartalom

Felére csökkenhet a napelem ára? Szakértő válaszol!

Amy Fang, az InfoLink elemzője mutatta be a kínai napelem-piac helyzetét.