Pelletgyárat avattak a Zala megyei Beleznán

A megújuló energiaforrások használata kínálja a kitörési lehetőséget az ország nagymértékű energiafüggőségéből – mondta a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára csütörtökön a Zala megyei Beleznán, ahol uniós támogatással megépített, pelletelőállító gyárat avattak.

Szaló Péter szerint a pellet előállítása és használata hozzájárulhat ahhoz, hogy az ország függőségét oldja a földgáztól.  Az államtitkár összesítése szerint a dél-zalai településhez tartozó kistérségben eddig 3,4 milliárd forint támogatást nyertek el a tavaly indult uniós fejlesztési programokból, a megítélt összegből 3,2 milliárdot már kifizettek. Hozzátette, hogy a vállalkozók köréből eddig a kistérségben mintegy 30 milliárd forintos pályázati igény érkezett be. Országszerte még 1.700 milliárd forint szétosztására van lehetőség.

Bodri Gabriella, a Magyar Pellet Szövetség elnöke az avatón arról beszélt, hogy a fahulladékból előállított, hat milliméter átmérőjű fűtőanyag kiapadhatatlan energiaforrásnak számít. Mintegy 40 százalékkal olcsóbb a gáznál, minimális szén-dioxid kibocsátással jár az elégetése, és környezetbarát, mert telepített erdőkben termelhető az alapanyag.

A Pannon Pellet Kft. projektcégként 2006 novemberében 12 magyar magánszemély befektetésével jött létre. A 480 millió forintos fapelletáló üzem megvalósításához 2008 januárjában 143,5 millió forint támogatást nyertek a Gazdasági Operatív Programból.

A cég sajtónak eljuttatott tájékoztatása szerint a hátrányos helyzetű kistelepülésen egy egykori szövetkezeti major öthektáros területén, “barnamezős” fejlesztésként valósult meg a beruházás. Az új gyárban jelenleg 11 alkalmazottat foglalkoztatnak, de a tervek szerint később bővítik a létszámot.

A térség faipari cégeinek is lehetőséget jelent a pelletgyár, nagyjából 120 kilométeres körzetben jelenleg 30 potenciális beszállítót tartanak nyilván, a tőlük vásárolt fahulladék biztosítja az üzem számára az alapanyagot. A helyi gazdáknak is megélhetést kínálnak, eddig három gazdálkodóval 25 hektárra vonatkozóan nyújtottak be közös pályázatot energiaültetvény telepítésre, de további négy érdeklődővel újabb 30 hektár ültetvényről tárgyalnak.

A 10 ezer tonnás éves termelés 15 százalékát hazai piacra szánják, de a kapacitás növelésére is felkészültek. A környezetbarát energiahordozó iránti keresletet jelzi, hogy az üzem első évi termelését keretszerződéssel már lekötötték.

A cég vezetői a kutatás-fejlesztési területen is szerepet vállalnának, terveik között egy újfajta szárító szabadalmaztatása szerepel. Támogatják a megújuló energiával foglalkozó képzést a nagykanizsai Zsigmondy-Széchenyi szakiskolában és a Pécsi Egyetemen.

A Pannon Pellet vezetői hívták életre júniusban 12 ágazati szervezet, vagyis pelletgyártók, pelletkészülék és -gépsor gyártók, illetve forgalmazók, szakértő cégek részvételével a Magyar Pellet Szövetséget, amelyhez azóta 4 újabb szervezet csatlakozott. Az országos hatókörű egyesület Zalában működteti irodáját, és megalakította a Nyugat-Dunántúli Regionális Pellet Klasztert, amelyek együttes céljai között szerepel a pellettel kapcsolatos akkreditált magyar minőségbiztosítási rendszer kidolgozása is.

Ajánlott tartalom

Miért érdemes otthoni víztisztítót használni?

Talán felesleges luxusnak tűnhet az otthoni víztisztítók használata, hosszú távon nagyon jó befektetésnek bizonyulhatnak, ráadásul csökkenthetik a háztartás műanyaghasználatát is.