Pelletgyártó üzem és biomassza-erőmű épül Szászberken ellett

Pelletgyártó üzemet és biomassza-erőművet szándékozik építeni a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Szászberken egy külföldi befektetői csoport; a tervek megvalósításához elsőként megvásárolták a falu ipari parkjának területét

A 23 hektáros terület olasz Agritrade S.R.L. 85 százalékos többségi és öt magyar magánszemély 15 százalékos kisebbségi tulajdonába került. A helyszínen elsőként 6 milliárd forintos beruházással Európa legmodernebb pelletgyártó üzeme készül el, az építkezés kedvező esetben még az idén, a termelés pedig 2008 tavaszán elkezdődhet – tette hozzá Vasas Zsuzsanna.

Az évi 80 ezer tonna lucernát és fahulladékot feldolgozó üzem teljes egészben az arab piacra termel majd. A lucernapelletet, ami nagy nyomás alatt 6 milliméteres hengerekké préselt szálas, rostos anyag, elsősorban takarmányozásra használják. A fából készült pellet korszerű biofűtőanyag, 2 kilogrammja 1 köbméter földgáz kiváltására alkalmas.

A polgármester elmondta: a fejlesztés második lépcsőjében, a következő két-két és fél évben 28 milliárd forintos beruházással egy biomassza-erőmű is elkészül, és a két üzemben a várhatóan félszázan kapnak munkát. A beruházásnak köszönhetően jövedelemhez juthatnak azok a lucernatermelők is, akik a pelletgyártó üzem beszállítói lesznek.

Vasas Zsuzsanna számításai szerint a két üzem 2010-ben már teljes kapacitással fog termelni, és ezek révén 200 millió forint adóbevétele származik a jelenleg 160 millió forintból gazdálkodó települési önkormányzatnak.

Ajánlott tartalom

Minden lakástulajdonost érinteni fognak az új szabályok, megérkeztek a részletek

Novembertől lépnek életbe az ingatlanok energiahatékonysági tanúsítványaira vonatkozó új szabályok.