A gázellátási krízis rövidtávú kezelése mellett olyan hosszútávú, racionális, a hazai megújuló erőforrásokra alapozott energiapolitikai irányváltásra van szükség, amely azonnal enyhíti, később pedig a legszükségesebb mértékűre redukálja Magyarország energiafüggőségét - hívta fel a figyelmet a Magyar Pellet Egyesület (MPE) közleményben csütörtökön.

Pelletszövetség: Energiapolitikai irányváltásra van szükség

A gázellátási krízis rövidtávú kezelése mellett olyan hosszútávú, racionális, a hazai megújuló erőforrásokra alapozott energiapolitikai irányváltásra van szükség, amely azonnal enyhíti, később pedig a legszükségesebb mértékűre redukálja Magyarország energiafüggőségét – hívta fel a figyelmet a Magyar Pellet Egyesület (MPE) közleményben csütörtökön.

Bodri Gabriella a MPE elnöke az MTI-nek elmondta: az egyesület meggyőződése, hogy teljességgel rossz irányba halad Magyarország, ha az energiahordozók közül továbbra is a földgáznak lesz prioritása a jelenlegihez hasonló, aránytalanul nagy mértékben. A mostani helyzet egyértelművé teszi: nem, vagy nem csak olyan beruházásokra van szükség, amelyek a drága és környezetszennyező fosszilis energiahordozók egyeduralmát erősítik.

Az épülő gáztározók és vezetékek nem oldják meg a függőségből eredő problémákat, valamint eközben egy környezetszennyező, gazdaságosan csak korlátozottan kinyerhető, elfogyó, más országokat gazdagító, nem megújuló energiaforrásba fektet be az ország – tette hozzá Bodri Gabriella.

Az MPE elnöke aláhúzta: a megújuló energiaforrások közül is kiemelkedő lehet a pellet, amelynek használatával a gázhoz képest 30-40 százalékos megtakarítást is elérhet a felhasználó az összes költséget tekintve. A barnaszénnek megfelelő fűtőértékkel rendelkező pelletnek nincsen füstje, valamint csak kevés salakanyagot termel, így teljesen környezetbarát amellett, hogy hulladékfából készül.

A pellet-kazán bármilyen meglévő fűtési rendszerbe beépíthető, és egy száz négyzetméteres ház befűtésére egy átlagos tél alatt 1-2 tonna pelletet éget el. A pellettüzelés piaci részesedése a Magyar Pellet Egyesület szerint 7-8 százalékos a magyarországi fűtési piacon.

Ajánlott tartalom

Egyszerű energiatárolást mutattott be egy japán cég

Új, lakossági felhasználásra szánt akkumulátort mutatott be a Leapton Energy.