Pendrive papírból

Az e-mail és a közösségi szájtok terjedése miatt egyre csökken a papír szerepe a kommunikációban és az információ tárolásában.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a papír teljesen eltűnt digitális világunkból. Az intelliPaper nevű cég találmánya képes bármely apró papírdarabból egy egyszerű eljárás segítségével teljes értékű pendrive-ot varázsolni, ezzel lényegesen csökkentheti az elektromos eszközökből származó hulladék mennyiségét. A feltalálók a papír rétegei közé szilikon chipet ültettek, ezt laminálták, majd erre a felületre egy miniatűr USB csatlakozót nyomtattak, ami közvetlen kapcsolatban áll a szilikon chippel. Az így készült pendrive gyakorlatilag bármilyen papír alapú termékbe beépíthető a névjegykártyáktól kezdve üdvözlőlapokig. A beépített chiptől eltekintve a termék a hagyományos papír minden funkcióját megtartja, írhatunk rá, feldíszíthetjük, vagy össze is kapcsolhatjuk más dokumentumokkal. Hosszú távon az „intelligens papír” legnagyobb előnye az, hogy ha már nem használjuk, csak ki kell szednünk belőle az apró chipet, és már dobhatjuk is ki a szelektív hulladékgyűjtőbe. Az intelliPaper jelenleg támogatókat keres, ha pedig sikerül elég alaptőkét szerezniük, akkor hamarosan piacra is dobják az innovatív terméket.

Ajánlott tartalom

A nyomtatás energiakibocsátásának felét meg lehetne spórolni tintasugaras nyomtatókkal

Ha 2025-ig az összes irodai lézernyomtatót kiváltanák tintasugaras nyomtatóra, akkor a jelenlegi szint 52 százalékára lehetne csökkenteni az energiakibocsátást, ez 1300 millió kilogramm szén-dioxidot takarítana meg, ami több mint 280 ezer autó forgalomból való kivonásával lenne egyenértékű - derül ki az Epson megbízásából készült kutatásból.

Nincs hozzászólás

  1. ez zseniális, de az elektronikai hulladékkal nem az a kevés műanyag a probléma ami a pendriveot borítja (mennyi is ez? egy pet palackban több műanyag van…), hanem ami a chipben található: mérgező nehézfémek, ragasztók, stb.

    ugyanez a véleményem a bambusz borítású laptopokról, hogy valami jelentékenyebbet is említsek.

    a videót látván meg az jut eszembe, hogy a most divatos semmibe sem kerülő qr-kódok helyett ezentúl minden prospektusba elektronikát ültetnek. környezetvédelem ja