Pénzt is spórolhat vele, ha ilyen villanyórája van

Potenciálisan kevesebb kiadás a családi kasszának, gyorsabb ügyintézés a szerződött ügyfélnek – a többi között ezeket az előnyöket hozzák el az okos fogyasztásmérők, amelyek elterjedésével megoldható az is, hogy ne kelljen többé a szomszéd utcából visszafordulni: távolról is nyomon követhetővé válik, hogy égve maradt-e a villany, és arról is figyelmeztetést kaphatunk, ha csőtörés vagy túlfolyás van a lakásban.

Minden eddiginél nagyobb hatalmunk van mindennapi energiafogyasztásunkra. És nem csak azzal, hogy az egyre okosabb készülékeink saját fogyasztásukat már képesek feketén-fehéren megmutatni, a kép akkor válik teljessé, amikor az adott háztartásnál az intelligens mérőórák is megjelennek. Ugyanis minden változásnak – így a spórolásnak is – az az első lépése, hogy az ember megismerhesse saját szokásait.

Minél többet fogyaszt valaki, annál jobban járhat

Az Európai Unióban már tíz éve él az Energiaszolgáltatások Direktívája, melynek célja, hogy 2020-ra minél elterjedtebbé váljon az okosmérők alkalmazása, ezáltal pedig ne csak csökkenjen, de optimalizálódjon is az energiafogyasztás. Hogy a technológiai fejlesztésben milyen lehetőségek vannak, azt jól mutatja a sydney-i operaház példája, ahol 62,5 százalékos energiamegtakarítást értek el azáltal, hogy folyamatosan monitorozni tudták a saját energiafogyasztásukat. A valós időben elérhető, historikus szinten pedig folyamatosan analizált adatsorokra alapozva már tudták, hogy mikor és hol “szivárog” a rendszerből felesleg, mit hogy kell csinálni az alacsonyabb áramszámlához.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Sokkal magasabb áron kelnek el a jó energetikai besorolású ingatlanok

Magyarországon még mindig sok lakás szorul korszerűsítésre, ugyanis tavaly 150 ezer energetikai tanúsítványt adtak ki, az érintett ingatlanoknak azonban csupán a 4,78 százaléka érte el a legjobb energetikai besorolásúnak járó minősítést - közölte a Duna House a környezetvédelmi világnap alkalmából az MTI-vel.