Pénzt is spórolhat vele, ha ilyen villanyórája van

Potenciálisan kevesebb kiadás a családi kasszának, gyorsabb ügyintézés a szerződött ügyfélnek – a többi között ezeket az előnyöket hozzák el az okos fogyasztásmérők, amelyek elterjedésével megoldható az is, hogy ne kelljen többé a szomszéd utcából visszafordulni: távolról is nyomon követhetővé válik, hogy égve maradt-e a villany, és arról is figyelmeztetést kaphatunk, ha csőtörés vagy túlfolyás van a lakásban.

Minden eddiginél nagyobb hatalmunk van mindennapi energiafogyasztásunkra. És nem csak azzal, hogy az egyre okosabb készülékeink saját fogyasztásukat már képesek feketén-fehéren megmutatni, a kép akkor válik teljessé, amikor az adott háztartásnál az intelligens mérőórák is megjelennek. Ugyanis minden változásnak – így a spórolásnak is – az az első lépése, hogy az ember megismerhesse saját szokásait.

Minél többet fogyaszt valaki, annál jobban járhat

Az Európai Unióban már tíz éve él az Energiaszolgáltatások Direktívája, melynek célja, hogy 2020-ra minél elterjedtebbé váljon az okosmérők alkalmazása, ezáltal pedig ne csak csökkenjen, de optimalizálódjon is az energiafogyasztás. Hogy a technológiai fejlesztésben milyen lehetőségek vannak, azt jól mutatja a sydney-i operaház példája, ahol 62,5 százalékos energiamegtakarítást értek el azáltal, hogy folyamatosan monitorozni tudták a saját energiafogyasztásukat. A valós időben elérhető, historikus szinten pedig folyamatosan analizált adatsorokra alapozva már tudták, hogy mikor és hol “szivárog” a rendszerből felesleg, mit hogy kell csinálni az alacsonyabb áramszámlához.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A légkondicionálók felkészítése a hideg időszakra

Ahogy a nyár lassan átadja helyét az ősznek, egyre többször tapasztalhatunk alacsonyabb hőmérsékleteket otthonunkban. Hajnalban már csak kabátban merészkedünk ki, és gyakrabban fújnak hideg szelek nap közben is. Mindez azt jelenti, hogy ideje felkészítenie klímarendszerét az őszi és téli szezonra.