Percenkét 35 focipályányi erdő tűnik el a Földről

Harmincöt futballpályányi területet irtanak ki percenként a Földön – olvasható le a szerdán a berlini főpályaudvaron kihelyezett nagy “erdőveszteség-számlálóról”.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) által emelt szerkezetet az ENSZ által kinevezett Erdők éve hivatalos kezdetekor leplezték le. A hatalmas digitális óra 2011. december 31-ig számolja az időközben a világban eltűnt erdők nagyságát – ez 60 óra alatt Berlin nagyságú területre nő. A hatalmas óra február végéig lesz látható Berlinben, azután más német pályaudvarokon állítják fel. A WWF hangsúlyozta, hogy az erdők gyorsuló megsemmisülése a németek számlájára is írható. “Mi, németek évente húszmillió tonna papírt használunk el, ez fejenként átlagosan évi 235 kilogrammnyi papírpoharat, nyomtatópapírt, papírzsebkendőt, szórólapot jelent. Ezzel a számmal Németország uniószerte az élen áll” – mondta el Philipp Göltenboth, a WWF németországi képviselője.

Johannes Zahne, a WWF papírszakértője kifejtette: “A papírral spórolni és az erdőket védeni nagyon egyszerű dolog. Országszerte évente hatmilliárd papírpoharat spórolhatnánk meg, ha kávénkat útközben saját csészénkből innánk. Ez félmillió megmentett fát jelentene”.  Emellett Zahne felhívta a figyelmet az újrahasznosított papír fontosságára és arra, hogy amilyen sűrűn csak lehet, le kellene mondani a számítógépben tárolható információk kinyomtatásáról.
Nemcsak a papíripar felelős azonban az erdők eltűnéséért. A hús, a takarmány, a fa és a bioenergia iránti növekvő igény fedezésének is az erdők esnek áldozatul. Helyüket egyre inkább mezőgazdasági területek és ültetvények veszik át.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.