PET palackokat feldolgozó üzem épül Mezőfalván

PET palackokból piaci késztermékeket – pántoló szalagot és granulátumot – előállító üzemet épít a Fejér megyei Mezőfalván a Budafilter’94 Kft.; a mintegy 290 millió forintos beruházás alapkövét pénteken helyezték el.

Az 1262 négyzetméter alapterületű üzemcsarnok építése 223 millió forintba kerül, a termeléshez szükséges pántolószalag-gyártó, valamint a granuláló gépsort pedig 68 millió forintért vásárolja meg a társaság. Az üzemépítéshez az Új Magyarország Fejlesztési Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Programjának pályázatán több mint 99 millió forint, a technológiai fejlesztéshez pedig mintegy 29 millió forint támogatást nyert a vállalkozás.
A beruházással 42 új munkahelyet teremt a kft. – mondta el az MTI-nek a cég főmunkatársa. Nagy Szilvia tájékoztatása szerint a pántolószalag-gyártó, valamint a granuláló gépsor május-június elején érkezik meg Kínából Mezőfalvára, s az üzemcsarnokban három hónapos próbagyártás után, várhatóan szeptemberben kezdődik meg a termelés. A projekt teljes befejezése 2012. december 31.

Az üzemben évi 720 tonna pántolószalagot, valamint 600 tonna granulátumot állítanak majd elő, s ott végzik az alapanyagként szolgáló PET palackok válogatását és darálását is. Tervezik, hogy a későbbiekben műszaki alkatrészek gyártására egy fröccsöntő berendezést is munkába állítanak. A Budafilter’94 neve először a cég egyik tulajdonosa, Simon Lajos által feltalált, a kft. által kifejlesztett és jelenleg a Thermo Press Hungary Kft. által forgalmazott, palackzsugorításra használható, háztartási Thermo Press készülék révén vált ismertté. A berendezésből eddig húszezernél többet adtak el. A zsugorított palackokat a postával kötött inverz csomagszállítási megállapodás értelmében bármely postahivatalon keresztül el lehet küldeni a cég telephelyére, s azokért darabonként két forintot fizetnek.

Ajánlott tartalom

Egy fa adhatja a műanyag alternatíváját

A taraguminak számos kimagasló tulajdonsága van, többek között csomagolásokban hasznosíthatnák.