Phonebloks – A jövő „zöldtelefonja” a legó jellegű telefon

Az előrejelzések szerint az idén 1,8 milliárd új mobiltelefont adnak el és 1,5 milliárd telefont dobnak ki, melynek csak elenyésző hányada kerül újrahasznosításra. A becslések szerint 5,5 billiárd telefon van használatban és kereskedelmi forgalomban a világon.

Hat hónappal ezelőtt Dave Hakkens holland tervező szétszedte a kedvenc műszaki cikkét, mert nem működött és kiderült, hogy az egyik alkatrész eltörött benne. Ekkora felvette a gyártóval a kapcsolatot, hogy cserét kérjen a törött alkatrész miatt. A gyártó a csere helyett egy másik termék vásárlását javasolta. Dave Hakkens ekkor határozta el, hogy minimalizálni kellene az ebből származó elektronikus hulladékok arányát és így született meg az ötlet, hogy egy fenntarthatóbb, moduláris okostelefont fog tervezni, így született meg a Phonebloks terve, írja a greenprofit.hu.

A koncepció szerint a telefonok alkatrészei, mint a legók úgy kapcsolódnának egymáshoz és bármikor egy mozdulattal cserélhetővé vagy bővíthetővé válhatnának az alkatrészek.

Három fő részből állna a Phonebloks. Az alapja a középen elhelyezkedő szabályosan átlyukasztgatott szelet, ami egy bonyolult nyomtatott áramkört rejt. Erre jöhet elölről az előlap, hátulról meg a többi alkotóelem. A kijelző lehet kisebb is, nagyobb is, igényeknek megfelelően.

Ez a félévvel ezelőtti bejelentés hatalmas érdeklődést és vitát generált az interneten. Bruce Harvey, villamosmérnök (Floridai Állami Egyetemen) szerint az okostelefon jelenlegi mérete ehhez kicsi, és a Hakkens által megálmodott négyzetes blokkrendszer jelenpillanatban kivitelezhetetlen emiatt.

A fogyasztói igényeknek megfelelően egyre kisebb és karcsúbb telefonokat gyártanak, és ezek miatt pl. az iPhhone-kon egy-egy hardverre több funkció is beépítésre került. Így egy chipen van a wifi, a processzor és a memória, ezek külön blokkon való tárolása befolyásolná a telefonok méretét.

Harvey úgy véli, hogy Phonebloks egy technikai kihívás, de kivitelezhető, viszont ez a moduláris telefon egyelőre nem férne el egy nadrágzsebben és kevésbé lenne „szexi” a vastagsága miatt. A mostani technika szerint legalább 1,5 centi vastag lenne.

Viszont Dave Hakkens szerint egy idő után már nem csak a környezettudatos emberek választanák a Phonebloks-t, hanem azok is, akik a kiadásokat is mérlegelik, hisz egy alkatrészcserével a technikai fejlődéssel is lehetne haladni és ehhez nem kellene új készüléket vásárolni.

Több tervező szerint a zöldtelefonokra a kimerülő erőforrások miatt van reális esély, de a Phonebloks a jelentős bevétel kiesés miatt nem valószínű, hogy nagy tételben gyártásra kerülne. Esetleg egy olyan telefon megtervezésére lehet majd esély a jövőben, melyben az akkumulátor és a képernyő, és valószínűleg a memória és a kamera, lesz könnyen cserélhető.

Ajánlott tartalom

Ez a világ legzöldebb fesztiválja?

2023-ban június 1. és június 3. között tartották meg a NorthSide Festivalt, amely a világ egyik legfenntarthatóbb kulturális rendezvénye.