Pingvin valóságshow Szegedről

Egy webkamerának köszönhetően immár bárki távolról is megfigyelheti a Szegedi Vadaspark a szárazföldön csetlő-botló, a vízben pedig villámgyorsan úszó pápaszemes pingvinjeinek (Spheniscus demersus) életét.

A világhálón látható közvetítésen az érdeklődők nemcsak a pingvinek vízparti totyogását vagy fürdőzését figyelhetik meg, márciustól a pingvinek látványetetése is része lesz az intézmény egyre népszerűbb állatbemutató programjának, a Zoo Típusú Találkozásoknak. A tucatnyi pápaszemes pingvin németországi állatkertekből érkezett Szegedre, ahol gyorsan megszokták új otthonukat, az uniós támogatással épült, tágas, üvegfalú medencével ellátott kifutót. A pingvinbemutató környékén még kisebb munkáltok hátra vannak, így a vendégek egyelőre csak a paravánok mögül vethetnek egy-egy pillantást a hat-hat hímből és tojóból álló csapatra. A pápaszemes pingvin az egyik legkisebb pingvinfaj – testhossza 40-60 centiméter, tömege 2-4 kilogramm – amely nem sarkvidéki környezetben, hanem Dél-Afrika partvidékén él. Mindez lehetővé teszi, hogy a Szegedi Vadasparkban is tartható legyen, anélkül, hogy rendkívül költséges hűtést kelljen alkalmazni. A faj magyar nevét a szem fölött megfigyelhető csupasz, rózsaszínű bőrfelületről kapta, amely a testhőmérséklet szabályozásában játszik fontos szerepet. A hőmérséklet emelkedésével több vér jut ide – a bőr színe is élénkebbé válik ilyenkor – ami könnyebben lehűlhet. Az elmúlt száz évben a pápaszemes pingvinek állománya tizedére csökkent. Ennek oka, hogy az emberek tömegével gyűjtötték be ízletes tojásaikat, illetve a telepeken képződő guanó megszerzése érdekében zaklatták a madarakat. A pingvincsapat Szegedre is a Nemzetközi Fajmegmentési Program (EEP) keretében került.

Ajánlott tartalom

Szemléletformálásra pályázhattak agrárszervezetek

Gazdák szemléletformálására kapott 60 ezer euró (több mint 20 millió forint) uniós támogatást a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) és a szlovákiai Gazda Polgári Társulás - közölte az AGRYA hétfőn az MTI-vel.