Piros lett a patak, ami a Dunába ömlik

Piros színű vízfesték ömlött az elvezetőkön keresztül a Dunába a DUDIK fesztivál területén kedd kora délután. Mintha egy piros patak ömlött volna a Dunába.

A Castellum.do helyi híroldal úgy tudja, az egyik alvállalkozó hibázott, s már felelősségét is elismerte. Jelenleg pedig a helyreállításon dolgoznak gőzerővel. A lapnak a Fejér megyei katasztrófavédelem hatósági szolgálatvezetője, Csorba Róbert azt mondta: környezetszennyezés nem történt. Bár a helyszínen látványosak a vízbázisú festékanyag lenyomatai, mindezt meglehetősen kevés mennyiségű folyadékanyag okozta. A festékanyag egy 1 köbméteres IBC tartályból ömlött ki.

Mivel vízbázisú festékanyagról van szó, alapvetően enyhén lúgos kémhatással bír, ám hígítást követően ez a csekély veszélyforrás is elillan. Így sem a környezetre, sem a víz élővilágára nincs kihatással az öbölbe folyt festékanyagnak – mondta a katasztrófavédelem szolgálatvezetője.

-

Ajánlott tartalom

A legkorábbi világkörüli tengeri kutatóexpedíciók segítenek jobban megérteni az éghajlatváltozást

A csaknem 150 évvel ezelőtti tengeri kutatóexpedíciók méréseit felhasználva vizsgálják a kutatók az emberi tevékenységeknek az éghajlatváltozásban játszott szerepét.