Pókselyemnél is vékonyabb napelem

Minden eddiginél könnyebb és rugalmasabb napelemfóliát fejlesztettek ki.

Az ultravékony és rendkívül rugalmas napelem a jövőben apró repülő robotokat hajthat, és segítségével még a legvékonyabb ruhadarabok is energiát termelhetnek, írja a mernokbazis.hu. A nemzetközi kutatócsoport által kifejlesztett energiatermelő fólia ugyanis mindössze két mikrométer vastag, így egy pókselyemszálnál is vékonyabb. Ráadásul egy darab folpackhoz hasonlóan többször össze lehet gyűrni anélkül, hogy károsodna. A kutatók jelentése szerint ezek az ultravékony szerves napelemek tízszer vékonyabbak, könnyebbek és rugalmasabbak minden más jelenleg létező napelemtípusnál. Ennek ellenére 4,2%-os hatásfokukkal ugyanakkora a teljesítményük, mint az üveghordozóra felvitt hagyományos szerves napelemeknek.

Az új napelemek lehetséges alkalmazási területei a meteorológiai ballonok, a pilóta nélküli repülőeszközök és más felderítő rendszerek, amelyek esetében nagy jelentősége van a súlynak. „De ugyanez érvényes a vadonban használt felszerelésekre is, ahol könnyű energiaforrásra van szükség” – nyilatkozták Martin Kaltenbrunner és munkatársai, a linzi Johannes Kepler Egyetem kutatói. A napelemmel miniatűr robotok is működtethetők. Az új technológiához olyan anyagokat használnak, amelyeket már korábban is alkalmaztak szerves napelemekhez. Ennek ellenére az energiatermelő fólia a hagyományos szerves napelemek vastagságának mindössze 25%-át és tömegének 45%-át éri el. Hordozóanyagként a kutatók nem indium-ón-oxiddal bevont üveget használtak, hanem egy 1,4 mikrométer vastag polietilén-tereftalát (PET) fóliát. Ez ugyanaz az anyag, amelyből sok italospalack is készül. Erre a fóliára két különböző aktív réteget vittek fel, amelyek együtt alkotják a tulajdonképpeni szerves napelemet.

napelemfólia

Az ultravékony PET fólia már könnyen gyártható ipari méretekben, ami a tekercsnyomtatás segítségével megkönnyíti a napelemek majdani sorozatgyártását. Az optikailag aktív réteget ebben az esetben – az újságnyomtatáshoz hasonlóan – nagy gépekkel, folyamatosan viszik fel. Az új napelemfólia olyan hajlékony és vékony, hogy még egy emberi hajszál köré is lehet tekerni. A hajszál 35 mikrométeres átmérőjével több, mint tizenhatszor vastagabb a fóliánál. A napelemfóliát egy 1,5 mm vastag műanyag csövecske tetejére is rá tudták hajtani úgy, hogy nem szakadt el. A mindössze 2 µm vastag napelemfólia olyan vékony és hajlékony, hogy egy emberi hajszál köré is tekerhető anélkül, hogy eltörne.  Egy másik kísérletben a kutatók a napelemfóliák különböző típusait tolták egymásra, ezáltal összegyűrték azokat. A napelemek még akkor is termeltek áramot, amikor már 80%-ban össze voltak nyomva. Sőt, a napelemfólia azt is kibírta, amikor egymás után hússzor összegyűrték és kinyújtották, és a teljesítménye is csak kismértékben csökkent.

Ajánlott tartalom

Egyedülálló szigetelőanyagot fejlesztett ki egy magyar cég

A magyar piacon egyedülálló, a hagyományos termékekhez képest akár 20 százalékos fűtési energia-megtakarítást lehetővé tevő szigetelőanyagot fejlesztett ki szegedi gyárában a Bodrogi Bau Kft. - tájékoztatta a cég az MTI-t.

Nincs hozzászólás

  1. A PET hordozó fóliáról jut eszembe: nehogy olyan Coca Cólás üvegek jelenjenek meg, amelyek reklámcélból, a flakon oldalára ragasztott napelemekböl nyert árammal LCD kijelzöre reklámszlogeneket irnak ki a vásárlók csalogatása érdekében 🙂 Miután pedig valaki megvette és elfogyasztotta a flakon tartalmát, az ugyancsak a szemétbe kerüljön, mint a “klasszikus” flakon. Manapság egyre többet figyelnek a csomagolásra. Régen az élelemnek héjja volt (pl. banán). Ma minden PET el van körbecsomagolva. Minnél természetesebb a csomagolóanyag, annál valószinübb, hogy fogyasztahtó élelmet tartamaz és forditva 🙂 A mai vegyesboltok inkább csomagolóanyag árusitókra hasonlitanak. Döbbenetes mennyire pocsékolják azt az anyagot, ami elfogy nemsokára (köolaj) és olyasmit készitenek belöle leginkább, ami azonnal szemétbe kerül vásárlás után. Meggondolatlanság.