Polgári természetőrök a nemzeti parkokban

A természet pótolhatatlan érték az emberiség számára.

Őrzése, védelme is az ember kötelessége, csakúgy, mint kincseinek, szépségeinek élvezete. A nemzeti parkok kiemelten védett, óvott, gondozott területek, hiszen a bennük lévő különlegességek pótolhatatlanok. Ezt vallja Becsei Ferenc polgári természetőr is, aki a Bükki Nemzeti Parkban teljesít szolgálatot sokadmagával, parancsnokként.

– Magyarország területén 10 nemzeti park van – mondja -, ezek közül az egyik legértékesebb és legkülönlegesebb a Bükki Nemzeti Park az Északi-középhegység területén. A három megyére kiterjedő védett területnek Egerben van a központja, egyébként 907 268 hektár a működési területe. A törvényileg védett parkban változatos értékek várják a látogatókat, még lápok, mocsarak, barlangok is vannak ezen a részen. Igazgatóságán 81 főállású munkavállaló dolgozik, a védett területen 34 állami természetvédelmi őr teljesít szolgálatot, de a munka jellege miatt ennél sokkal többre van szükség. Ez az igény hívta életre a polgári természetőr szolgálatot.
Becsei Ferenc tájékoztatása szerint az egész országban megszervezték az önzetlenül, társadalmi munkában vállalt őrszolgálatot. A Bükki Nemzeti Parknak 261 vizsgázott polgári természetőr segítője van.
Azt is megtudom a szolgálatvezetőtől, hogy nem akárki kerülhet be ebbe a csapatba. Felelősségteljes munkáról, mondhatni bizalmi állásról, illetve szolgálatról van szó. Alapkövetelmény a nagykorúság, a büntetlen előélet, a magyar állampolgárság, legalább középfokú iskolai végzettség és polgári természetőri vizsga. Ezek alapján teszi lehetővé alkalmazásukat a természet védelméről szóló törvény.

Igazolványuk feljogosítja őket, hogy a védett területen tartózkodjanak, és ha bármi rendellenességet tapasztalnak, figyelmeztessék a renitenskedőket. Hivatásos természetőrökkel együtt járják a parkot, általában 4-5-ös csoportokban.
– A polgári őrszolgálat bevált – állítja meggyőződéssel Becsei Ferenc. – Ma Magyarország nemzeti parkjaiban közel 1000 vizsgázott polgári természetőr segíti a hivatásos természetvédelmi őrszolgálat munkáját. A bükki park területén speciális polgári természetőrök is vállalnak szolgálatot, kerékpárosok, sziklamászók, természetjárók és erdészek köréből is. Az alapkövetelményeknek történő megfelelésen túl a legfőbb szempont, hogy a lehető legtöbb időt töltsék működési területükön. Szervezhetnek önálló szolgálatot is, amennyiben legalább három személy van a csoportban. A szolgálatot mindig a hivatásos őrrel szoros kapcsolatban végzik.

A különleges őrszolgálat sokat tesz azért, hogy a sokak által kedvelt, hazai és külföldi látogatók által megcsodált nemzeti parkok épségben megmaradjanak, különleges élővilágukkal közkincsként szolgálják az embert. Azt is, aki megbecsüli és örömét leli benne, és azt is, akitől sajnos nem egyszer meg kell védeni.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.