Pollen – javult a helyzet

Az elmúlt héten országszerte csökkent az általános pollenterhelés, de a parlagfű pollenkoncentrációja – Zalaegerszeg kivételével – minden állomáson elérte a nagyon magas szintet – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a Facebook-oldalán szombaton.

Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) Aerobiológiai Monitorozási Hálózatához eddig beérkezett adatok szerint a csalánfélék pollenszemeit közepes koncentrációban regisztrálták. Tüneteket okozó közepes szintet mértek még a libatopfélék virágporából Pesten és Miskolcon, illetve az üröméből és a kenderéből Szegeden és Pesten. A pázsitfűfélék, az útifű, a fészkesvirágzatúak, az ernyősvirágzatúak és a lórom virágporát alacsony koncentrációban regisztrálták. Az ÁNTSZ megjegyezte: a mostani általános pollenjelentés napi értékekkel számol, míg a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszerben (PPRR) egy egész hét adatainak átlaga alapján adnak tájékoztatást, s a két jelentés besorolási fokozatai is különböznek. A PPRR térképén ábrázolják, hogy az ország különböző területein milyen magas a levegő parlagfűpollen-szennyezettsége. A pollenkoncentráció szintjeit 9 fokozatú színskálával jelzik, külön táblázatban adnak tájékoztatást a különböző értékek egészségre gyakorolt hatásairól.    

Az ÁNTSZ a PPRR legfrissebb értékeire hivatkozva csütörtökön azt közölte: országszerte jelentősen nőtt a parlagfűpollen-terhelés. Nyíregyháza környékén már fekete, a hat fokozatú skálán ötödik szintű riasztás van érvényben. Ez azt jelenti, hogy ezen a területen heti átlagban köbméterenként 500-nál is több pollenszem volt a levegőben. Az ÁNTSZ az ilyen területek közelében elsősorban mezőgazdasági munkák végzésekor, illetve szabadtéri sportolás alkalmával az érzékenyek számára úgynevezett légzésvédő maszkok viselését is ajánlja. A teljes Tiszántúlra, illetve ezzel egybefüggően a Hernád völgyétől keletre eső területekre, továbbá Somogy megye nagy részére sötétbordó, azaz negyedik fokozatú riasztást adtak. A levegő parlagfűpollen-tartalmának heti átlagértéke szinte az ország teljes területén meghaladta köbméterenkénti 100-as pollenszámot, így az ország jelentős részén bordó, azaz harmadik fokozatú riasztás van érvényben.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.