Íme a jelenlegi pollenhelyzet

Továbbra is leginkább a csalánfélék és egyes gombák okozhatnak allergiás tüneteket az arra érzékenyeknek az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) legfrissebb, a pollenhelyzetről szóló jelentése szerint.

Az ÁNTSZ Facebook-oldalán közzétett összegzés szerint a változékony és országrészenként eltérő időjárás a pollenhelyzetet is befolyásolta. A csalánfélék pollenszemeiből Miskolcon több napon át és hétfőn Budapesten mértek magas koncentrációt. Egyes allergén gombák spóráiból ugyancsak több napon át regisztráltak nagyon magas értéket több helyen: a fővárosban, Miskolcon és Zalaegerszegen. Ezek mellett az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) adatai szerint a kender- és libatopfélék okozhatnak még tüneteket az arra érzékenyeknél. Az OKI a honlapján továbbra is naponta frissíti pollenjelentését. A parlagfűhelyzetről pedig augusztustól az idén is külön tájékoztatnak, az intézet által tavaly indított Parlagfű Pollen Riasztási Rendszeren (PPRR) keresztül.

Páldy Anna, az OKI megbízott főigazgató-helyettes főorvosa múlt csütörtöki sajtótájékoztatóján hívta fel a figyelmet arra, hogy közeleg a parlagfűszezon: a parlagfű virágpora várhatóan augusztus elején országszerte megjelenik, a hónap közepén pedig már mindenhol tüneteket okozó koncentrációban lesz jelen a levegőben. A tapasztalatok szerint augusztus utolsó, illetve szeptember első hetében tetőzhet a parlagfű pollenkoncentrációja.

Ajánlott tartalom

Az EU betiltja az erdőírtáshoz és erdőpusztuláshoz hozzájáruló termékek piaci forgalmazását

Jogszabállyal akadályozná meg az Európai Parlament és az uniós tagállamokat tömörítő Európai Tanács az erdőírtáshoz és az erdőpusztuláshoz hozzájáruló termékek piaci forgalmazását - közölte az Európai Bizottság kedden.