Porsche Hungaria – környezetbarátabb autózás

A Porsche Hungaria szerint a gépjárművek magyarországi adóztatási rendszerében is kedvezményekhez kellene juttatni az alacsonyszennyezőanyag-kibocsátású járműveket.

Dalnoki Balázs, az importőr cég Skoda márkaigazgatója abból az alkalomból beszélt erről az MTI-nek, hogy a magyar piacon is bevezették a Skoda úgynevezett Greenline sorozatának két új modelljét. Emlékeztetett arra, hogy a márka korábbi, a környezetbarátabb autózást szolgáló kezdeményezései is sikeresek. Egy évvel ezelőtt vezették be a vegyes benzin-autógáz üzemű Skodákat Magyarországon, a duál modellekből tavaly 300 darabot adtak el, az idén pedig mintegy 500 értékesítése a cél. Beszámolt arról, hogy nemrégiben nyerték el a Malév tenderét, a légitársaságnak 100 duál járművet szállítanak.

A vegyes üzemű gépkocsi szén-dioxid-kibocsátása kilométerenként 149 gramm alatt van. Az EU országaiban gyártott, illetve forgalomba kerülő új személyautóknak 2012-re el kell érniük a legfeljebb 130
grammos károsanyag-kibocsátási értéket, szemben a jelenlegi 165 grammos átlaggal.

Jó eredményeket mutatnak fel ebből a szempontból a Greenline modellek is, amelyeknél a gyártó módosított aerodinamikával, motorvezérléssel, váltóáttéttel és a tömeg csökkentésével próbál
szennyezőanyagkibocsátás-csökkentést elérni. Az új Fabia Combi Greenline emissziója például 109 gramm kilométerenként. A tervek szerint az ősszel érkezik majd Magyarországra a Genfben 2008 márciusában bemutatkozott Skoda Superb Greenline, azt követően pedig a Skoda Octavia változata.

Dalnoki Balázs jelezte: a csehországi Skoda gyár 2006-ig 515 millió cseh koronát fordított környezetvédelmi beruházásokra és fejlesztésekre, amelynek köszönhetően csökkent az egy autó
legyártására jutó szén-dioxid-kibocsátás, a vízfelhasználás, a hulladék mennyisége az 1998-as szinten maradt, miközben a 38 százalékkal több autót gyártanak.

A Skoda nem kísérletezik elektromos, hibrid vagy biomassza meghajtású autók fejlesztésével, viszont próbálkozik földgáz, autógáz és bioetanol üzemű járművekkel, valamint a hagyományos technológia optimalizálásával próbálja javítani a szennyezőanyag-kibocsátási mutatókat.

A Porsche Hungaria az idén 15.000 Skoda értékesítését tervezi a 2007. évi 14.377 darab személygépkocsi után, ez 8,1 százalékos részesedéshez volt elegendő a magyar piacon.

Ajánlott tartalom

A fővárosban környezetbarát módon hasznosítják a karácsonyfákat

A fővárosban környezetbarát módon, energetikailag hasznosítják az utcákról begyűjtött karácsonyfákat, a becslések szerint több mint félmilliót szállítanak majd el - közölte a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. (BKM) FKF Hulladékgazdálkodási Divíziója csütörtökön az MTI-vel.