Portugália ismét rekordokat döntött a napenergia termelésben

Európa legtöbb országában az utóbb időkben csökkent az áram ára, de akadtak kivételek.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Az AleaSoft Energy Forecasting szerint május utolsó hetében az olasz és a skandináv piac kivételével minden jelentős európai villamosenergia-piacon csökkentek az áramárak – számol be a PV Magazine. Emellett Portugália ismét megdöntötte a napi napenergia-termelés rekordját.

Az AleaSoft Energy Forecasting elemzése szerint az érintett időszakban a legtöbb nagy európai piacon mérséklődtek az átlagos villamosenergia-árak. A belga, a brit, a holland, a német, a francia, a spanyol és a portugál piacon az előző héthez képest csökkenés volt tapasztalható, kivételt képeztek az olasz és a skandináv piacok, ahol az árak 6,7, illetve 12 százalékkal emelkedtek. A legnagyobb csökkenés Franciaországban, Spanyolországban és Portugáliában következett be 56, 59, illetve 60 százalékkal.

Május utolsó hetében a heti átlagárak a francia, spanyol, portugál és skandináv piacok kivételével minden piacon meghaladták az 55 euró per megawattórát. Franciaországban volt a legalacsonyabb a heti ár 16,13 euró per megawattórával, míg Olaszországban a legmagasabb, 102,60 euró per megawattórával. A brit és az olasz piac kivételével az összes vizsgált piacon legalább egyszer negatív villamosenergia-árakat regisztráltak a múlt héten. A holland piacon a hatodik egymást követő héten a legalacsonyabb árat június 2-án 15:00 és 16:00 óra között mínusz 81,00 euró per megawattóra volt.

Az AleaSoft Energy Forecasting szerint a magasabb szélenergia-termelés és az alacsonyabb villamosenergia-kereslet egyes piacokon lefelé irányuló hatást gyakorolt az árakra a hónap utolsó hetében. A portugáliai és spanyolországi árcsökkenést az Ibériai-félszigeten megnövekedett napenergia-termelés is befolyásolta. Június első hetében az AleaSoft előrejelzése szerint a legtöbb piacon emelkedni fog az áram értéke, mivel a szélerőművek termelésének csökkenését és a legtöbb piacon a villamosenergia-kereslet növekedését prognosztizálják.

Május utolsó hetében a napenergia-termelés a legtöbb nagy piacon csökkent, a legnagyobb mértékben, 20 százalékkal Németországban. Portugáliában azonban 9,5 százalékos emelkedés volt tapasztalható a héthez képest, és a második egymást követő héten megdöntötte a fotovoltaikus energiatermelés napi rekordját, amely május 27-én 21 gigawattórát el. Június első hetében Spanyolországban és Olaszországban várhatóan csökken, Németországban viszont nő a napenergia-termelés.

Ajánlott tartalom

Jelentősen bővült a biológiai sokféleség az első természetbarát napelempark területén

Az üzembe helyezés első éve alatt máris nőtt a fajgazdagság a vizsgált területen az élővilágvédelmi felmérés friss eredményei alapján.