Próbálják menteni a hegymászó ürülékben fuldokló Mount Everestet

Környezetbarát vécét helyez üzembe Kína a Mount Everest 7028 méter magasan lévő táborában az idei mászószezonban, a hegy egyre súlyosbodó hulladékproblémájának kezelése érdekében.

A Tibeti Hegymászó Szövetség munkatársa, Pema Tinley szerint a hegy északi oldalán épülő, környezetbarát mellékhelyiség jelentősen meg fogja könnyíteni a mászók hátrahagyott ürülékének begyűjtését. A vécét egy kínai cég fogja kialakítani a 7028 méter magasan lévő tibeti táborban a tavaszi mászószezon elején. “A kutatásainak azt mutatják, hogy amikor a mászók 7500 méter felett vannak, kis mennyiségű vizelettől eltekintve alig könnyítenek magukon, ugyanis ilyen szélsőséges magasságban az emberek kevesebbet esznek és gyorsabban használják fel az energiát” – magyarázta Tinley arról, hogy miért nincs szükség vécére 7500 méter felett. Az elmúlt években hasonló vécéket alakítottak ki az 5200, 5800 és 6500 méter magasan lévő táborokban. Az 5200 méteren lévő északi alaptáborból naponta begyűjtik az emberi ürüléket, amelyet a helyi farmerek trágyaként hasznosítanak. Az ideiglenes mellékhelyiségek mindegyikét elbontják a szezon végén. A Csomolungma északi lejtőjén április elejétől május végéig tart a tavaszi mászószezon, amely során rendszeresen takarítják a hegyet. Kína a Leave No Trace (Ne hagyj nyomot!) elv mellett kötelezte el magát, ami azt jelenti, hogy minden szemetet – hátrahagyott sátrak, mászófelszerelések, üres gázpalackok – és emberi ürüléket eltávolít a hegyről a szezon végén.

 

mti.hu

Ajánlott tartalom

Budapest nyerte az EU Európai Mobilitási Hét díját

Budapest nyerte el az Európai Bizottság díját a tavalyi Európai Mobilitási Hét keretében megvalósult programokért és fejlesztésekért - tájékoztatott Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala pénteken.