Próbaüzem az esztergomi szennyvíztisztítóban

Megkezdődött az esztergomi szennyvíztisztító próbaüzeme. A tisztítómű napi hatezer köbméter, Dunába kerülő szennyvízből vonják ki a nitrogén- és foszformaradványokat – tájékoztatta a társaság műszaki fejlesztési vezetője az MTI-t.

Szerdahelyi Katalin elmondta: a közel 600 millió forint értékű  beruházáshoz 375 millió forintos európai uniós támogatást kapott az Északdunántúli Vízmű Zrt. Az esztergomi telepet építésének idején nem szerelték fel kémiai tisztítófokozatokkal, mert ez akkor nem volt előírás. A társaság hasonló korszerűsítéseket tervez Tatán és Tatabányán is. A közbeszerzés alatt álló fejlesztések értéke mintegy 2,8 milliárd forint. A tatabányai telepről kikerülő tisztított szennyvíz az Által-éren keresztül a tatai Öreg-tóba ömlik, ezért itt különlegesen alacsony kibocsátási határértékeket kell biztosítania a tisztítóműnek. Az ÉDV Zrt. működési területén, Komárom-Esztergom, Fejér és Pest megye 89 településén 314 ezer embernek biztosítja az ivóvízellátást, és 37 településen mintegy 230 ezer ember veszi igénybe a szennyvízszolgáltatást.

Ajánlott tartalom

A fejlett országokban 2021-ben gyorsan nő a karbonkibocsátás

A Klíma Átláthatósági Jelentés arra figyelmeztet, hogy a világ 20 leggazdagabb országában gyors ütemben nő a karbonkibocsátás.