Program a graffitimentes Pécsért

Több száz iskolás vett részt egy pécsi alapítvány programjában, a fiatalok a szervezet falfirkák elleni tevékenységét ismerhették meg.

Szőke Attiláné, a Magyar Iparszövetség Oktatási Központ A hátrányos helyzetű emberekért alapítványának elnöke a projekt keddi záró rendezvényén Pécsen az MTI-nek elmondta: szervezetük 2005-ös megalakulása óta elkötelezett a falfirkamentes belvárosért, és oktatják is graffitik szakszerű eltávolítását. A kedden zárult két és fél hónapos projekt célja a megelőzés volt, a programba a leggyakoribb elkövetőnek számító felső tagozatos általános iskolásokat vonták be. Elkészítettek egy játékfilmet, amelynek főszereplői általános iskolások, a film azt üzeni, hogy a falfirka zavarja az embereket és rongálja a környezetet. Az alapítvány vezetője azt szeretné, ha a kisfilmmel, amelyet minden pécsi általános iskolának megküldtek, osztályfőnöki órákon minden diák megismerkedhetne. A filmet bemutató fórumokon a szervezőkön kívül rendőrök is részt vettek.    

 

A Városközponti Általános Iskola tagintézményeiben úgynevezett falfirkamentes szakköröket szerveztek. A foglalkozásokon az alapítvány szakemberei tanították meg a gyerekeket a graffitik eltávolítására, akik saját iskoláik falfirkáit el is tüntették. Szőke Attiláné abban bízik, hogy a programban részt vevő gyermekek hosszú távon partnereik lesznek. Az oktatási központ alapítványa a Városközponti Általános Iskolával és a pécsi rendőrkapitánysággal működött együtt. A programot támogató Belügyminisztérium és az Országos Bűnmegelőzési Bizottság 3,4 millió forintot biztosított a projektre, az alapítvány önrésze 380 ezer forint volt.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.