A pusztító erejű szél több településen fákat csavart ki, de a vihar a vonatközlekedésben is fennakadásokat okoz. Kecskeméten az orkánerejű szél délelőtt fákat döntött ki, a város utcáit letört ágak terítették be - a tűzoltókat fakidőlésekhez hívják. Helyszíni beszámolók szerint fák egész sora dőlt ki, ezért a városban kaotikus a közlekedési helyzet.

Pusztító vihar csapott le Kecskemétre (videók)

A pusztító erejű szél több településen fákat csavart ki, de a vihar a vonatközlekedésben is fennakadásokat okoz. Kecskeméten az orkánerejű szél délelőtt fákat döntött ki, a város utcáit letört ágak terítették be – a tűzoltókat fakidőlésekhez hívják. Helyszíni beszámolók szerint fák egész sora dőlt ki, ezért a városban kaotikus a közlekedési helyzet.

Az MTI Baja, Kiskunhalas, Soltvadkert, Kiskunfélegyháza térségéből is közlekedési nehézségekről kapott információt. Kecskeméten negyedóra alatt átvonult a vihar első hulláma, de egyelőre nem lehet információt szerezni a károkról, a mobiltelefon-hálózatok ugyanis nem működnek a város környékén. Másodfokú riasztást adott ki a közép-magyarországi régióra a várható nagy mennyiségű eső miatt szerda délelőtt az Országos Meteorológiai Szolgálat.
A térségben néhol előfordulhatnak heves zivatarok, amelyek során rövid idő alatt 50 milliméternyi csapadék is hullhat. Egyes helyeken nagy méretű jég is eshet. A déli óráktól pedig – elsősorban a régió keleti felében – akár óránkénti 80-90 kilométeres széllökésekre is számítani lehet. Az Észak- és a Dél-Alföldön, a Közép-Dunántúlon, valamint Észak-Magyarországon még citromsárga riasztás van érvényben, elsősorban a rövid idő alatt lehulló, nagy mennyiségű csapadék és a viharos erősségű szél miatt. Az éjfélig szóló figyelmeztető előrejelzés szerint viszont még több területen, elsősorban az ország keleti felében lehet számítani arra, hogy a várható viharok miatt a másodfokú riasztást is elrendeli a meteorológiai szolgálat.


Bozóki István, az OMSZ meteorológusa korábban az MTI-nek azt mondta: heves zivatarokra lehet számítani szerdán is az ország nagy részén, elsősorban a középső és a keleti területeken, ezeket felhőszakadás, viharos szél kísérheti. Több vasútvonalon is fennakadásokat okoznak a viharok. A Mávinform közlemény szerint a Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs vasútvonalon, Dombóvár és Godisa között fa dőlt a felső vezetékre. Döbrököz és Kurd, valamint Kurd és Szakály-Hőgyész között vízátfolyások miatt csökkenteni kellett a vonatok sebességét.  A Budapest-Kelebia vasútvonalon, Kiskőrös állomáson leszakadt a felső vezeték. Pirtó és Soltvadkert között pedig fa dőlt a pályára, ezért az utasokat Csengőd és Kiskunhalas között vonatpótló autóbuszok szállítják. Ezeken a szakaszokon az erre közlekedő vonatok utasai átlagosan ötven-száz perces késésre számíthatnak.

Ajánlott tartalom

Innovatív dróntechnológia a növénytermesztés szolgálatában

A hathatós talajvédelem és kondicionálás érdekében fogott össze a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, az ABZ Drone Kft. és a MikroVital termékeket gyártó Bio-Nat Kft. A sikeres együttműködés eredményességét a MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. területén demonstrálták a napokban.