Radikálisan csökkenthető a magyar házak szén-dioxid-kibocsátása

A Nyugat-magyarországi Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Karának kutatói szerint csak a házak szigetelésével 60 százalékkal csökkenthető a káros szén-dioxid-kibocsátás, a geotermikus hűtés-fűtési rendszer kiépítésével pedig további 35 százalékkal.

Ha az új házak építésekor hőszivattyús rendszert, korszerű hőszigetelést, módosított faanyagokat és a nyílászárókon intelligens tömítőelemeket alkalmaznak, a szén-dioxid kibocsátás 95 százalékkal csökkenthető. Az emberi tevékenység éghajlatalakító tényezővé, a globális felmelegedés legfőbb okozójává vált az üvegházhatású gázok és porok légkörbe való kibocsátásával. Az üvegházhatású gázok közül kiemelkedik a szén-dioxid-kibocsátás, mivel 20-150 évig is megmarad a légkörben, folyamatosan növeljük gáz arányát a légkörben. A szén-dioxid légköri koncentrációjának növekedéséhez nagymértékben hozzájárul a rohamos léptékű erdőirtás is, hiszen természetes megkötője a növényzet, írja az index.hu.

A legjelentősebb kibocsátók a lakóépületek, az erőművek, az ipar és a közlekedés. Amikor házat építünk vagy korszerűsítünk, hajlamosak vagyunk a gyártók honlapján elsősorban a gazdaságossági szempontokat figyelembe venni. A kutatók összehasonlították a különböző fűtési rendszerek szén-dioxid kibocsátását. Ez szorosan összefügg a költségekkel: ha kisebb az energiaigény, csökkennek a költségek és az energiaelőállítás-felhasználás során kibocsátott szén-dioxid mennyisége is.

A kutatók modelljükben egy nyolcvanas évekbeli, 100 négyzetméteres családi házzal számoltak: ha a ház fűtését gázfűtéssel oldják meg, akkor akkor egy év alatt 5484 kilogramm szén-dioxidot bocsátanak ki (1 köbméter földgáz felhasználásakor a kibocsátott szén-dioxid 1,963 kilogramm). A klímával való hűtés egy év alatt további 358 kg szén-dioxidot bocsát ki (átlagosan 1 kWh áram felhasználásánál a kibocsátott szén-dioxid 0,567 kilogramm). Azaz egy év alatt összesen 5842 kilogramm a kibocsátott szén-dioxid mennyisége.

Geotermikus hőszivattyús rendszerrel ez az érték 3762 kilogrammra csökkenthető. Jobb szigeteléssel, modern nyílászárókkal  2337 kilogrammra. A két módszerrel együtt a kibocsátás az eredeti érték közel egynegyedére, 1505 kilogrammra csökken. A legjobb megoldás természetesen az, ha egy új ház építésénél figyelünk a szigetelésre, módosított faanyagokat és intelligens tömítőket használunk: egy ilyen építésű ház szén-dioxid-kibocsátása 506 kilogrammra csökkenthető. Ez hőszivattyú alkalmazásával 326-ra redukálható, ami már a vizsgált hagyományos családi ház fogyasztásának alig több mint 5 százaléka.

(A tanulmány a Környezettudatos energia hatékony épület című TÁMOP­ 4.2.2.A–11/1/KONV­ 2012­0068 számú projekt keretében, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg).

Ajánlott tartalom

Folyamatosan gyarapodik hazánk zöld vagyona

Mezővédő erdősávok létesítésével kapcsolatban pilot projektet indít az Agrárminisztérium – jelentette be Nagy István tárcavezető a XXXIII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor kerekasztal beszélgetésén, szerdán, Tusnádfürdőn.