Radikálisan lerövidülhet a naperőművek telepítési ideje

Különleges, közvetlenül a talajra telepített napelemekből álló erőművet hozott létre egy francia cég.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A CVE, megújuló energián alapuló megoldásokra szakosodott francia cég egy olyan naperőművet helyezett üzembe, amely közvetlenül a talajra telepített fotovoltaikus modulokból áll – számol be a PV Magazine. A létesítmény egy, a franciaországi Ain megyében fekvő, Châtillon-sur-Chalaronne-ban található ipari telephely teljes fogyasztásának közel 10 százalékát képes fedezni. Az új erőmű a CVE RespeeR Flex nevű rendszerének első telepített példánya, a hálózat a biztonsági berendezéseket gyártó MSA csoport tulajdonában lévő ipari telephelyen fekszik. A 187 kilowattos létesítmény az MSA-telephely teljes fogyasztásának közel 10 százalékát tudja ellátni. A fotovoltaikus rendszer egyik előnye, hogy az egyes modulok eltávolíthatóak, mivel a talajon vannak elhelyezve és ballasztozva. A CVE szerint az összeszerelés mindössze tíz hónapnyi munkát igényelt, szemben a hagyományos telepítés 24 hónapjával. Christophe Laurent, az MSA karbantartási és infrastrukturális vezetője kiemelte, ez a megoldás nagyban megkönnyítette a cég csoporton belüli validálási fázisait. „Csoportunk biztosítója gyorsan zöld utat tudott adni” – tette hozzá.

A RespeeR Flex lényege az, hogy a telepített rendszernek nem kell sokáig működnie, ha az adott területre a használónak egyéb okból újra szüksége van. Azok a vállalkozások, amelyek rövid távon nem hasznosított földterülettel bírnak, az érintett helyszínen kisebb naperőművet hozhatnak létre a CVE segítségével, ezzel korlátozott ideig termelve helyben az áramot. Utóbb dönthetnek úgy, hogy meghosszabbítják a szerződésüket, vagy leállítják azt, hogy a földterületet más célra használhassák fel.

„Ebben az esetben a CVE, amely a panelek flottájának tulajdonosa, leszereli azokat, és egy másik ügyfélnél telepíti újra” – mondta Pierre de Froidefond, a CVE társalapítója. „Ma már öt másik ilyen típusú projektünk áll fejlesztés alatt, és több megkeresésünk is van” – emelte ki. A megközelítéssel nemcsak az adott partnernek kínálhatnak kedvező feltételeket, hanem a gyors áttelepítéssel pénzt és energiát is spórolhat a CVE.

 

Kép: CVE

Ajánlott tartalom

Brüsszeli döntés: kötelezővé tették a napelemek telepítését az épületekre

Az Európai Parlament jelentős lépést tett az energiahatékonyság és a zöld átmenet felé, elfogadva az uniós napenergia-szabványt.