Radioaktív juhtej

A megszokottnál magasabb mértékű radioaktivitást mértek északi szomszédunknál a juhtejben.

Valószínűleg még hosszú éveken keresztül fog közel s távol, kisebb-nagyobb problémákat okozni a japán földrengés következtében megsérült erőmű. Most a közép-szlovákiai juhtejben mértek a megszokottnál magasabb mértékű radioaktivitást – tette közzé ma reggel a szlovák cas.sk hírportál. A helyi közegészségügyi hivatal szerint a juhokat radioaktív jóddal szennyezett legelőn legeltethették, a magasabb sugárszint pedig – ahogyan már említettük – a bő egy hónappal korábban Japánban pusztító földrengés következtében megsérült fukusimai atomerőmű balesetével lehet összefüggésben. Aggodalomra azonban nincs ok, a tej ugyanis így is alkalmas emberi fogyasztásra, a szennyezés mértéke nem éri el az egészségügyi határértéket. Gabriel Simko helyettes tisztifőorvos azt mondta, két, Besztercebánya környékén legeltetett juhoktól származó tejmintában mutatták ki a szennyezést még a múlt héten.
A közegészségügyi hivatal szerint a tej emberi, még gyermeki fogyasztásra is alkalmas, tehéntejben egyelőre nem észleltek radiokaktív jódot.

Ajánlott tartalom

MNB-alelnök: a jegybankok nélkül nincs zöld átmenet

Az energiaátmenet a világ egyik legnagyobb kihívása és egyben az egyik legnagyobb lehetősége is, amelyhez a jegybankok új szemléletmódjára is szükség van - hangsúlyozta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tájékoztatása szerint Virág Barnabás, a jegybank alelnöke a Network for Greening the Financial System (NGFS) londoni konferenciáján hétfőn.