Radioaktív juhtej

A megszokottnál magasabb mértékű radioaktivitást mértek északi szomszédunknál a juhtejben.

Valószínűleg még hosszú éveken keresztül fog közel s távol, kisebb-nagyobb problémákat okozni a japán földrengés következtében megsérült erőmű. Most a közép-szlovákiai juhtejben mértek a megszokottnál magasabb mértékű radioaktivitást – tette közzé ma reggel a szlovák cas.sk hírportál. A helyi közegészségügyi hivatal szerint a juhokat radioaktív jóddal szennyezett legelőn legeltethették, a magasabb sugárszint pedig – ahogyan már említettük – a bő egy hónappal korábban Japánban pusztító földrengés következtében megsérült fukusimai atomerőmű balesetével lehet összefüggésben. Aggodalomra azonban nincs ok, a tej ugyanis így is alkalmas emberi fogyasztásra, a szennyezés mértéke nem éri el az egészségügyi határértéket. Gabriel Simko helyettes tisztifőorvos azt mondta, két, Besztercebánya környékén legeltetett juhoktól származó tejmintában mutatták ki a szennyezést még a múlt héten.
A közegészségügyi hivatal szerint a tej emberi, még gyermeki fogyasztásra is alkalmas, tehéntejben egyelőre nem észleltek radiokaktív jódot.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.