Raisz Anikó: a zöld átállás nem lehet sikeres zöld innováció nélkül

A körforgásos gazdaságra való átállás és a zöld átállás nem lehet sikeres zöld innováció nélkül – mondta az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára szerdán Miskolcon, a Közös ügyünk a zöldenergia címmel rendezett sajtótájékoztatón.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Raisz Anikó kiemelte: a kormány célja az, hogy olyan környezetet alakítsanak ki Magyarországon, amelyben maximálisan ki tudják használni az ország ilyen típusú lehetőségeit. Hozzátette, “számos magyar elme találmányát használják világszerte, és évről évre nő a világhírű magyar tudósok és feltalálók száma”. Hangsúlyozta, a zöld átállás kapcsán is szükség van ilyen típusú innovációra, és arra, hogy “előre gondolkodjunk”. Ez az előre gondolkodás és ez a műszaki zsenialitás könnyen gazdasági előnyre váltható – fogalmazott az államtitkár. Raisz Anikó szerint a zöld átállás és a zöld innováció abban a tekintetben is létfontosságú, hogy a mindennapi és ipari újítások segítségével a kormánnyal közösen megtalálják a környezetvédelem szempontjából is fontos megoldásokat. Hiszen – fűzte hozzá -, az országban minden beruházóval szemben az az elvárás, hogy tartsa be a környezetvédelmi előírásokat, mert a fenntarthatóság Magyarország számára azt a működő gazdaságot jelenti, amely egyúttal vigyáz a jövő generációk életterére is.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy az országban az elmúlt években 300 ezer hektárnyi területet állított helyre a kormány. “Azt szeretnék, hogy tiszta környezetet hagyjunk hátra az utódainknak, hogy a gyerekeink legalább olyan tiszta Magyarországon élhessenek, mint amit mi örököltünk” – fogalmazott. Raisz Anikó hangsúlyozta, Magyarországon ez nemcsak az alaptörvényben, hanem a mindennapokban is hitvallás. A teremtett világ védelme azért is fontos, hogy olyan országot hagyjunk hátra a gyerekeinknek, amelyben ők is boldogulni tudnak – mutatott rá. Barta Gábor fideszes önkormányzati képviselő felhívta a figyelmet, hogy a sajtótájékoztató helyszíne mellett egykor szeméttelep volt, ma pedig már egy 1 megawatt teljesítményű napelempark üzemel. Emellett létesült egy depóniagáz-kinyerő üzem, amely jelenleg a miskolci hő- és energiaellátást biztosítja – ismertette.

Ajánlott tartalom

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel a HUN-REN ATK kutatói

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel egy nemzetközi együttműködés keretében a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (HUN-REN ATK NÖVI) kutatói, akik azt vizsgálták, hogy a 'Columbia' dohány fajhibrid hogyan képes hatásosan ellenállni a vírusfertőzéseknek - tájékoztatta az MTI-t a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat hétfőn.