Rákkeltő anyagok a talajvízben Gyömrőn

Gyömrőn és környékén elhagyatott, veszélyes hulladék okozhat szennyezést – számolt be a Greenpeace Magyarország.

Egy vizsgálat a határértéket több százszorosan meghaladó szennyezéseket talált a talajvízben. A rákkeltő vinil-klorid mennyisége pedig akár a határérték több tízezerszeresét is elérte. A szennyezést felmérő cég és a gyömrői vegyi üzem egykori dolgozói elásott hulladékról is beszélnek. A PEVDI, azaz a Pest Megyei Vegyi- és Divatcikkipari Vállalat legnagyobb, gyömrői gyárának az elhagyatott, veszélyes hulladéka okozhatta a szennyezést. Az üzemben 2004 júliusában szennyezéssel járó baleset is történt: kirepedt egy szabálytalanul tárolt 1000 literes hordó, melyből maró, irritáló hatású butil-akrilát gőz jutott ki a környezetbe. Végül 250 embert telepítettek ki ideiglenesen. A balesetet követő vizsgálatok során korábbi más jelentős környezetszennyezésekre is fény derült. A szomszédos lakókertek kútjaiban az emberi rákkeltő benzol a határérték 4,1-szerese, a szintén rákkeltő, mérgező triklór-etilén a 12-szeresében volt jelen.

A szennyezés forrása úgy tartják, hogy a PEVDI-telep vegyszerekkel teli talaja volt. 2011-ben az önkormányzat bejelentette, hogy minden veszélyes hulladékot elvittek. Sajnos azonban később kiderült, hogy maradtak hulladékok a területen. Az OzoneNetwork csütörtöki Egyenlítő c. műsorának vendége Simon Gergely a Greenpeace vegyi anyag szakértője elmondta a Greenpeace Magyarország az eset kivizsgálását kéri a Pest Megyei Kormányhivataltól. Részletes tényfeltárást és felmérést az üzem területére és az azon kívül esetlegesen érintett további területekre vonatkozóan, hogy pontosan megismerhessék a szennyeződéseket. Valamint igénylik a talaj és a talajvíz megtisztítását a szennyezőktől.

 

Ajánlott tartalom

Budapest nyerte az EU Európai Mobilitási Hét díját

Budapest nyerte el az Európai Bizottság díját a tavalyi Európai Mobilitási Hét keretében megvalósult programokért és fejlesztésekért - tájékoztatott Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala pénteken.