Rázással és gombnyomással tölthető telefont mutattak be

A Virginia Tech tudósai olyan módszert fejlesztettek ki, mellyel lemerült telefonunknak adhatunk egy kis plusz löketet, ha nincs konnektor a közelben.

A beépített készülékkel mindössze meg kell ráznunk a telefont, hogy feltöltsük az akkumulátort.  A találmány a piezoelektromosság elvén alapul, minden alkalommal, amikor megnyomunk egy gombot, vagy mozgatjuk a telefont, a nyomás hatására feszültség keletkezik, ez pedig elég plusz töltést adhat az akkumulátornak ahhoz, hogy még egy fontos hívást elintézzünk. Shashank Priya, az egyik feltaláló szerint a töltő alapja cink-oxid, és könnyen beépíthető bármely mobil gombjai vagy képernyője alá. A mechanikus rezgéseket elektromossággá alakító készülék nem képes annyi energiát termelni, hogy egész nap kibírja töltés nélkül a telefonunk, arra viszont elég, ha még egy pár percet szeretnénk használni például vészhelyzetek esetén.

virginia tech

Ajánlott tartalom

Már 7,5 tonnánál jár a használt mobiltelefonokat visszagyűjtő kampány eredménye

A több mint 5 éve futó "Passzold vissza, Tesó!" kampányban mára 1111 gyűjtőpont részvételével, több mint 7,5 tonnányi használaton kívüli mobiltelefon gyűlt össze - közölte a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért szerdán az MTI-vel.