Regényes természet – Eredményt hirdettek a környezetvédelmi irodalmi pályázaton

Nyolc fiatal írót díjaztak Budapesten a Regényes természet című irodalmi pályázaton, amelyet az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda és a Magyar Írószövetség írt ki ifjúsági regények írására a környezetvédelem, a klímaváltozás és az aktív turizmus témájában.

Ingyen napelem! 100%-os EU-s támogatással. Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

A kormány azzal bízott meg, hogy az aktív életmód lehetőségeit bővítsem, az aktív életmódot népszerűsítsem. Ebbe a természetjárástól a szabadidős sportig nagyon sok minden beletartozik, építettünk például számtalan kerékpárutat vagy felújítottunk 90 turistaházat. De úgy láttuk, hogy mindez kevés, ezért a szemléletformálásra is hangsúlyt szeretnénk fektetni – mondta el a pályázat eredményhirdetésén az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos. Révész Máriusz közölte, hogy karácsonyra megjelenik a magyar természetvédelem sikereit bemutató kötet és idén mutatták be az Erdőszelfi, majd a Sportszelfi ifjúsági versesköteteket is. Hozzátette: a Regényes természet irodalmi pályázattal szerették volna megszólítani a gyakran legszívesebben a virtuális világban élő fiatalokat és olyan kortárs műveket a kezükbe adni, amelyek mai problémákat dolgoznak fel kortárs nyelven – fűzte hozzá.

Révész Máriusz elmondása szerint az anonim pályázathoz 10 millió forintos díjalapot rendeltek és a díjazott könyvek megjelentetésében is segítenek; a könyvkiadók előzetes jelzései alapján várhatóan mindegyik írás megjelenhet majd kötetként. Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke hozzátette: határidőre 239 érvényes pályamű érkezett be. Ekkora számú regény elolvasása az öttagú zsűri számára túl nagy kihívás lett volna, ezért a jelenlegi és korábbi Oláh János-ösztöndíjasokból összeállítottak egy előzsűrit, melynek tagjai szigorú szempontrendszer alapján bíráltak el a fejenként 20-20 kéziratot.
Erős Kinga beszámolója szerint egy pályamű egyértelműen kimagaslott a mezőnyből, további hét pedig nagyon hasonló színvonalú volt, ezért a zsűri döntése értelmében a pályázat győztesét 3 millió forinttal jutalmazzák, a hét további díjazott pedig 1-1 millió forintot kap.

Első díjat nyert Regős Mátyás Lóri és a halott állatok című pályaműve, a további díjazottak pedig Aux Eliza, Bognár Endre, Kartali Zsuzsanna, Kemény Gabriella, Koller Gabriella, Schmöltz Margit és Veréb Árnika lettek.

A szakmai zsűri tagjai Erős Kinga mellett Katona Ildikó, a Könyvmolyképző Kiadó vezetője, Nógrádi Attila, a Turista Magazin főszerkesztője, Pacskovszky Zsolt, a Móra Kiadó irodalmi szerkesztője és Varga Betti irodalmár, pedagógus voltak.

Ajánlott tartalom

A Coldplay környezetbarát világturnét tervez jövőre

A Coldplay együttes vállalta, hogy 2022-es világturnéja 50 százalékkal alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátással jár majd, mint 2016-os turnéja.