Régi épületek, új, alacsony szén-dioxid kibocsátású köpenyben

Az amerikai Architecture 2030 felmérése szerint az épületek generálják az üvegházhatást okozó gázok közel 50%-át, ami az amerikai nagyvárosokban jóval nagyobb méreteket is ölthet.

Az energiafogyasztás csökkentését az új épületek tervezésénél már figyelembe veszik, a kérdés az, mit tegyünk meglévő épületeinkkel.

Ennek érdekében Ron Dembo a Zerofootprinttől megalapította a Z-díjat, amit a hozzátartozó verseny 5 döntősének valamelyike vihet haza. A nemzetközi designverseny célja „egy okos, reprodukálható, gyönyörű, költséghatékony és energiatakarékos megoldás kidolgozása a régi épületek újraformálására”.  A díj elnyeréséhez nem elég a lenyűgöző formatervezés, bizonyítani kell, hogy az működőképes. Az 5 döntős között pénzjutalmat osztanak szét, amit az építészek és az épülettulajdonosok elosztanak, hogy a terv megvalósítását finanszírozzák. A zsűri ezután három évig követi figyelemmel a projektet, és annak az épületnek ítélik oda a Z-díjat, amelyik a legkisebb ökológiai lábnyomot mutatta fel ez idő alatt.

Az ötlet maga nem új, a világ különböző tájain dolgoznak hasonló megoldásokon, Pozsonyban egy egész lakótelepet újítottak fel a cél érdekében és nálunk is folynak a panelprogramok az energiakibocsátás csökkentésére. Torontói építészek csoportja a homlokzatfelújítás új stratégiáin dolgoznak, ami gyakorlatilag egy második homlokzat ráépítését jelenti a már meglévő téglarétegre. Az új homlokzatba különböző energiacsökkentő megoldásokat integrálnak, az árnyékolás, a szigetelés és a napenergia-fűtés variálásával.

Ajánlott tartalom

Szénhidrogén eredetű szennyezést tártak fel a Környei Ipari Park területén

Jelentős szénhidrogén eredetű szennyezést tártak fel a Környei Ipari Park területén - közölte a UBM Holding Nyrt. szerdán a Budapesti Értéktőzsde honlapján.