Régi időjárási dossziék: kincs a klímakutatóknak

A klímakutatók számára valóságos kincsestár válik azzal elérhetővé, hogy a francia meteorológiai intézet, a Météo France digitalizálja történelmi feljegyzéseit: azok között olyan is akad, amely a XVIII. század végétől, 1797-től rögzíti az időjárás alakulását.

A programot a BNP Paribas Bank alapítványa hárommillió euróval támogatja. A 6300 dossziét jelenleg a Párizs közelében, Fontainebleau-ban található archívumban őrzik. Két kilométer hosszúságban sorakoznak a polcokon, de az épületet azbesztveszély miatt 2005-ben lezárták. Mint azt Philippe Dandin, a Météo France klimatológiai igazgatója elmondta a Le Figaró című francia lapnak, az archívum anyagának legnagyobb része az 1850-től 1960-ig terjedő időszakra vonatkozik, a legelső meteorológiai térképek III. Napóleon császár idejéből származnak – ő rendelte el ugyanis először egy országos meteorológiai szolgálat létrehozását. Az előzményt több tengeri katasztrófa jelentette. A krími háború idején, 1854-ben egy heves tengeri vihar következtében a francia-brit flotta hajói közül 38 elpusztult. Mint azt Sylvie Clech, a fontainebleau-i archívum igazgatója felelevenítette, a hadügyminiszter ekkor azt mondta a császárnak, hogy ha számítani lehetett volna a viharra, biztonságba tudták volna helyezni a hajókat. Két hónappal később egy újabb hajótörés a korzikai Bonifacio közelében 700 ember életét követelte: ezt követően határozta el az uralkodó az első országos francia meteorológiai szolgálat haladéktalan megszervezését. Azóta gyűjtik hivatalosan is az időjárási adatokat, de az archívumban elhelyeztek korábbi feljegyzéseket is.

A legrégebbi rendszeres krónikát egy falusi orvos készítette, aki arra volt kíváncsi, hogy miként függnek össze pácienseinek betegségei a helyi időjárással. Tizennégy megsárgult füzet tartalmazza a dél-franciaországi Tarn megyében lévő Soreze falu doktorának, Jean-Adrien Clos-nak 1797 és 1841 között tett észrevételeit, amelyek megörökítették a szélirányt, a levegő minőségét, a viharok gyakoriságát. Az orvos több száz kis térképen tüntette fel, hogy az égbolton hol mutatkoztak felhők egy adott napon. A januárban bejelentett, de már 2010 nyarán indult munka során nemcsak az anyaországra, hanem a volt francia gyarmatokra vonatkozó feljegyzéseket is feldolgozzák. A szakértők lapról lapra digitalizálják az addig a bezárt raktárban porosodó dossziékat, amelyeket a korábbi tárolóhelyről 1970-ben szállítottak át Fontainebleau-ba. A digitalizálási program illetékesei elmondták, hogy jelenleg az országos meteorológiai szolgálat létrejötte óta rögzített megfigyeléseknek még 20 százaléka sem hozzáférhető.”Tudtuk, hogy ott tárolják az adatokat, de nem lehetett pontosan tudni, hogy mit is tartalmaznak” – közölte Clech.

Az archívum digitalizálásával lehetővé válik az elmúlt másfél évszázad különböző természeti katasztrófáinak, az áradásoknak, a viharoknak és a hőhullámoknak a tanulmányozása is, különös tekintettel a klímaváltozással járó hasonló jelenségekre. “Ahhoz, hogy tudjuk, merre haladunk, javítanunk kell a múltra vonatkozó diagnózisunkat” – hangsúlyozta Dandin. A nagyközönség számára 2013-tól lesznek digitálisan is elérhetőek a francia meteorológiai archívum addig feldolgozott dossziéi.

Ajánlott tartalom

Közvetlenül a bankszámlára is utalható az italcsomagolás visszaváltási díja

A MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. által bevezetett REpont rendszer országosan biztosítja, hogy az italcsomagolások visszaváltási díját egyenesen a bankszámlára is lehet utalni - közölte a MOHU az MTI-vel.