Régi kikötőből fenntartható ökonegyed

Houthaven, Amsterdam egyik legnagyobb és legrégibb kikötője hosszú ideje használaton kívüli, ezért átalakítják egy új, fenntartható, karbonmentes, alacsony fogyasztású házakkal beépített negyeddé.

A városközponthoz közel fekvő kikötő medencéjében egy sor félszigetet létesítenek és ezekre telepítik a házakat, iskolákat, kereskedelmi szolgáltatásokat, minden olyan létesítményt, ami a negyedet önellátóvá teszi. (Aiolus News) Ezt az önállóságot napelemekkel, miniszélerőművekkel, napkollektorokkal kiterjesztik az energia, a fűtés és a meleg víz ellátásra is. Az ökonegyed a lakosok bevonásával épül. Javaslataik, kívánságaik bekerülnek a tervekbe. Ehhez az érdekeltek megkapták a szükséges adatokat a felhasználandó anyagokét is beleértve, így a családoknak lehetőségük van a legoptimálisabb feltételek kiválasztására.

A munkálatok május elején megkezdődtek az O blokkal, az első úszó félszigettel, amely egyben a legeredetibb is lesz. Itt kapnak helyet a közösséget szolgáló intézmények és itt lesz az egyetlen, négyemeletesnél magasabb épület, amely vonatkozási pont lesz a negyed és a város számára. Hollandiáról lévén szó, a közlekedés megtervezése is elsőrendű feladat. Houthaven területén csak az ott lakók autói közlekedhetnek. A negyedet a tengeren keresztül és gyalog vagy bicikli utakon lehet majd megközelíteni. Ökológiai jellege miatt a projektet az Európai Unió is pénzügyi támogatásban részesíti.

Ajánlott tartalom

Az INA megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos új stratégiai projektekre vonatkozó szerződéseket írt alá

Az INA horvát olajipari vállalat két szerződést írt alá, egyik egy zöld hidrogénüzem építésére vonatkozik a rijekai finomítóban, a másik egy biometán-előállító létesítményre Sziszekben - közölte a vállalat az MTI-vel kedden. A két új stratégiai projekt együttes értéke 98 millió euró, és várhatóan 2026-ra készül el.