Reich: nem szabad leállni a víztározók építésével

Magyarország jól áll a víztározók kapacitásával, de ezt az építési folyamatot nem szabad abbahagyni – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Mérnöki Kamara Vízgazdálkodási és Vízépítési Tagozatának elnöke.

Reich Gyula kifejtette: egybefonódások és konfliktusok jellemzik a jelenlegi hazai víztározó-helyzetet, írja az inforadio.hu. Egyfelől a természet és az emberek életéhez igenis szükség lesz vízvisszatartásra, azok a hazai területek viszont, amelyek erre alkalmasak lennének, természetvédelmi területen fekszenek. A gond az, hogy nincsenek meg azok az egyeztetési mechanizmusok, amelyek lehetővé tennék annak megbeszélését, hogy az adott helyen minek van prioritása – mutatott rá a szakember. Hozzátette: márpedig ez rendkívül fontos szakmapolitikai feladat lenne mind a természetvédelem, mind a vízügy részéről.  Utalt arra, hogy hegy- és dombvidékeinken jelenleg csaknem kétezer tározó és tó fekszik, mintegy 500 millió köbméter kapacitással, de a Vásárhelyi-terv keretén belül már ma a Tisza-völgyben közel 1 milliárd köbméternyi tározótérfogat képes az árvízcsúcsok csökkentésére. Mi még a helyzetünk kapcsán nem vagyunk olyan borzasztóan szorítva az idővel, de az idei árvizes és aszályos esztendő figyelmeztető jel, hogy az építési folyamatot nem szabad abbahagyni – hangsúlyozta Reich Gyula.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.