Rekord létszám az Állatkert italoskarton akcióján

Idén kétszer annyi, mintegy 5000 gyermek vett részt az IKSZ és az Állatkert környezetvédelmi akcióján.

Két nap alatt közel 5000 gyermek vett részt az Italoskarton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) és a Fővárosi Állat- és Növénykert által immár negyedik alkalommal megrendezett Vidám Doboz Napok elnevezésű akción. A környezetvédő gyerekek rekord mennyiségű, közel 2 tonnányi, vagyis mintegy 60.000 darab italos kartondobozt gyűjtöttek össze. A hétvégén lezajlott környezetvédelmi program során, minden gyermek, aki 10 darab hulladékká vált és szelektíven gyűjtött tejes és gyümölcsleves kartondobozt hozott az Állatkert bejáratához, egy ingyenes belépőt kapott. A gyerekek által begyűjtött italos kartondobozokat az IKSZ elszállíttatja és újrahasznosíttatja, amivel 11 felnőtt fa kivágását előzi meg. A Vidám Doboz Napok akció sikerességét jól mutatja, hogy míg tavaly összesen 2600 gyermek mehetett be italos kartondobozokért cserébe ingyen az Állatkertbe, addig idén ez a szám majdnem megduplázódott, összesen 4866 ingyenes gyermekbelépő talált gazdára. Az egyedülálló környezetvédelmi kezdeményezés népszerűségét jól mutatja, hogy Zalaegerszegtől Debrecenig, az ország minden részéről érkeztek látogatók, de akadt, aki még messzebbről, Erdélyből érkezett az Állatkertbe.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy évről-évre egyre több olyan gyermekkel találkozhatunk, akik tudják, hogy az italos kartondobozok szelektív gyűjtésével és újrahasznosításával sokat tehetünk környezetünk megóvása érdekében” – mondta Baka Éva, az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés ügyvezető igazgatója. Az akció különlegességét az adja, hogy az két, a környezet értékeit bemutató és a környezettudatos szemlélet formálásában szerepet játszó intézmény, a Fővárosi Állat- és Növénykert valamint az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés összefogásával kerül megrendezésre oly módon, hogy a két szervezet együtt jutalmazza a lakosságot a szelektív hulladékgyűjtésben és a környezetvédelemben való részvételért. Egy átlagos tejes és gyümölcsleves doboz minimum 75 százalékban jó minőségű papírból készül, ezért szelektív gyűjtésükkel és újrahasznosításukkal fákat menthetünk meg a kivágástól. Ugyan a magyarországi visszagyűjtési arány még elmarad a 35%-os európai átlagtól, még így is, a szelektíven gyűjtött dobozok újrahasznosítása révén tavaly közel 10 hektárnyi erdőt mentettünk meg. Ne feledje: Tapossa laposra!

Ajánlott tartalom

A klímaváltozáson a fásítás segíthetne leginkább

Az erdőtelepítés, a fásítás az egyik legjobb eszköz a klímaváltozás negatív hatásainak kompenzálására - mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonszárszón pénteken.