Rekord mennyiséget gyártott elektormos autókból a Tesla

A Tesla az év első három hónapjában nagyjából 440 ezer autót gyártott le.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A Tesla a szakértői találgatásokat követően hivatalosan is megerősítette a 2023-as első negyedévi szállítási és termelési számait – számol be az okodrive.hu. Mindkét érték esetében új negyedéves rekord született, az eredmények messze felülmúlták a várakozásokat. Hiába a cég energetikai portfóliójának nehézségei, úgy tűnik, az elektromos autók piacát tekintve a vállalat továbbra is megállíthatatlan. Ahogy minden negyedév végén, úgy most is komoly találgatások zajlottak a lehetséges eredményekkel kapcsolatban. Mivel a közelmúltban jelentős áresések zajlottak, miközben a kapacitás felfutott, a Wall Streeten komoly elvárásokat támasztottak a Tesla negyedévével kapcsolatban. Az elemzők többsége arra jutott, hogy 2023 első három hónapjában körülbelül 420 ezer járművet szállíthatott le a gyártó. A Tesla április 2-án erősítette meg az értesüléseket a közzétett hivatalos termelési és szállítási eredmények révén.

A vállalat adatai alapján az első negyedévben 422 875 leszállított járművel sikerült felülmúlni a vonatkozó várakozásokat. „Az első negyedévben több mint 440 ezer járművet gyártottunk, valamint több mint 422 ezer darabot szállítottunk le” – olvasható a cég közleményében. Az autógyártó ezzel megdöntötte az előző, 2022 negyedik negyedévében elért 405 ezer járműves korábbi rekordját.

Ami a legyártott és leszállított járművek közötti mintegy 18 ezres különbséget illeti: az adatokat a Tesla ismét a járművek folyamatban lévő szállításával, az előző negyedév végi kiszállítási hullámtól való eltávolodásával magyarázza. „Folytattuk az átállást a járműgyártás egyenletesebb regionális eloszlása felé, ideértve az EMEA (európai, közel-keleti és afrikai), illetve az APAC (ázsiai és csendes-óceáni) régióba zajló Model S/X leszállítást” – írta a vállalat. Ha a konkrétabb, modellekre vetített negyedéves bontást is megnézzük, a Model S/X-ből 19 437-et gyártottak, 10 695-öt pedig leszállítottak. A Model 3/Y esetében a szám jóval kiugróbb, 421 371, illetve 412 180 volt.

Ajánlott tartalom

Megkezdődik az elektromosítás a kaposvári flottában is

Idén megkezdődik és a tervek szerint 2027-ben befejeződik a kaposvári közösségi közlekedésben szolgálatot teljesítő, sűrített földgázzal és biogázzal üzemelő autóbuszok elektromos meghajtású járművekre történő cseréje - jelentette be Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester csütörtökön.