Rekord mennyiségű olajat termelt ki tavaly Oroszország

A Szovjetunió összeomlása utáni időszakban tavaly hozta felszínre a legnagyobb mennyiségű olajat Oroszország: a megelőző évhez képest 2009-ben 1,5 százalékkal, napi 9,925 millió hordóra nőtt a kitermelés.

Ágazati elemzők ugyan 2008-hoz képest növekedést vártak, de azt nem, hogy a 2007-es szintet is átlépi a kitermelt mennyiség a világ vezető olajtermelőjénél.
Az orosz energiaügyi minisztérium által közzétett adatok szerint 2008-ban 9,78 millió, 2007-ben 9,87 millió hordó volt a napi olajkitermelés. Az idei évre a tavalyihoz képest csak 1,1 százalékos növekedést várnak.
Ugyanakkor a német Der Spiegel azt jelentette, hogy legnagyobb európai gazdaság, a német is rekord mennyiségű orosz olajat használt fel tavaly: az első tíz hónapban 2,9 százalékkal nőtt az orosz olaj importja 2008-hoz képest, így a teljes német nyersolajimport 35 százaléka származott Oroszországból. Ugyanakkor a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) országaiból származó olajimport jelentősen, 10,7 százalékkal csökkent, az előző év azonos időszakával összevetve.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.